Новините: Най-важното за деня, 23 октомври

5452
Новините: Най-важното за деня, 23 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 23 октомври, сряда.

ПРОКУРАТУРАТА ОТРЕЧЕ С АРГУМЕНТИ ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ИВАН ГЕШЕВ МОЖЕ ДА Е ПРАЛ ПАРИ

Според официалното съобщение на държавното обвинение, главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил моментално проверка на информацията.

БОРИСОВ: САМО "БЪЛГАРСКИ ПОЩИ" ЩЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ В СТРАНАТА

Премиерът Бойко Борисов предложи на кабинета да забрани на частни фирми да се занимават с разпространението на печата на територията в цялата страна и възложи задачата на "Български пощи". Решението беше гласувано на Министерски съвет, като допълнителна точка. За това съобщи самият Борисов във Facebook.

В АНГЛИЯ: ДЕСЕТКИ ТРУПОВЕ В КАМИОН, ИДВАЩ ОТ БЪЛГАРИЯ

25-годишен мъж от Северна Ирландия, шофьор на камион, е арестуван по подозрение в убийство, след като полицията в Есекс, Англия, откри 39 трупа в каросерията на камиона му в индустриалния парк "Уотърглейд". Последва и съобщение на МВнР, че камионът е с българска регистрация.

ЦАЦАРОВ СМЯТА, ЧЕ Е ЛЪЖОВНО ДА МИСЛИМ, ЧЕ СМЕ ПРИКЛЮЧИЛИ С КОРУПЦИЯТА 

Като съвсем обективен и позитивен определи мониторинговия доклад на ЕК главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни падналалото наблюдение по глава "Правосъдие и вътрешни работи" с реалистичната и обективна оценка на ЕК и постигнатото от изпълнителната и съдебната власт в страната.

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ И РИБАРИ "ПОГРЕБАХА" СТРУМА И ЯЗОВИР ПЧЕЛИНА

Погребваме ритуално река Струма. Не се взеха никакви мерки за това. Така организаторът на днешния протест пред РИОСВ-Перник Марио Антонов презентира събитието. Антонов е лицето на Централната рибно-опазваща организация. Антонов е категоричен, че той и негови приятели доброволци са установили, че в язовир "Пчелина" е измряла 2 тона риба, а държавните институции всъщност и това не са направили. Той е уверен, че причината е замърсяване с промишлени води. Антонов показа и две изследвания – от лаборатория от Казанлък и от Финландия, които показват наличие на множество тежки метали, включително алуминий, арсен, бор, волфрам, живак, манган, никел.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019 - КАК ДА ГЛАСУВАМЕ?

На местните избори в неделя (27 октомври 2019 г.) гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство.

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР НЕ РАЗЛИЧАВА КУПУВАНЕ НА ГЛАСОВЕ И ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ "В НЯКОИ СЛУЧАИ"

600 000 души са готови да си продадат гласа, като 40% от ромите били готови да го сторят, особено младите - тази стряскаща статистика беше коментирана от вътрешния министър Младен Маринов с думите, че се работи и имало различни начини за купуване на вот, като трудно можело в някои случаи да се каже дали говорим за престъпление или предизборна кампания - с други думи не стана ясно МВР дали в крайна сметка ги разграничава. Коментарът беше направен заради данни от проучване на "Галъп Интернешънъл".

ЕВРОСТАТ: БЪЛГАРИЯ Е НА ДЪНОТО ПО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ

България продължава да е на челно място в Европейския съюз в почти всички негативни класации за качество на живот. Това показва анализ на европейската статистическа агенция Евростат за 2018 година. В общо 6 изследвани сектора страната заема две първи и две втори места.

СТАЧКА ЗАРИНА АТИНА И СОЛУН В БОКЛУК

Общинските работници по чистотата в Атина, Солун и други големи гръцки градове трябва да продължат и в сряда със стачка, която остави хиляди тонове загниващи боклуци по улиците, на фона на неочаквано топлото време.

ПЕТКОВА ПРИЗНА, ЧЕ КРАЯТ НА ЦЕНТРАЛИТЕ ОТ МАРИШКИЯ БАСЕЙН СЪВСЕМ НЕ Е ТОЛКОВА ДАЛЕЧ

Централите на въглища в Маришкия басейн ще продължат да работят до 2050 година. За това преговаря България с ЕС. Започват преговори с американската централа "КонтурГлобул" за прекратяване на договора за електроенергия, но ще се търси ново, "изгодно за двете страни продължение". "Булгартрансгаз" вече е превела аванс от 127 млн. евро на изпълнителя "Аркад" за Балкански поток, сега предстои изпълнителят да осигури финансирането и то е сторено. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

ТУРЦИЯ ПРЕКРАТИ ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В СИРИЯ

Турската операция „Извор на мира“ в Сирия е спряна. Това съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция. Първият дипломат на Анкара подчерта обаче, че тя не е завършена и армията е готова да „даде отпор на терористите в случай на необходимост“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com