Новините: Най-важното за деня, 26 октомври

5409
Новините: Най-важното за деня, 26 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 26 октомври, събота.

АНТОН СТАНКОВ ЗА ГЕШЕВ: ДАЛИ ИЗДИГАНЕТО НА ЕДНА КАНДИДАТУРА НЕ Е ПО НАРЕЖДАНЕ?

"Публичното гласуване за главен прокурор на България е грешно. Вотът трябва да бъде таен. Това е част от демокрацията. Тайното гласуване създава проблем заради свободата на вътрешното убеждение на волята за вземане на решение."

Това каза в студиото на БТВ по време на предаването "Тази сутрин" Антон Станков - бивш правосъден министър на България и адвокат. Той коментира избора на Иван Гешев за главен прокурор на страната.

От ефира Антон Станков постави въпроса: "Дали не е било по нареждане издигането само на една кандидатура?". Бившият правосъден министър не уточни от кого би могло да бъде евентуално това нареждане.

ЩЕ ПОЗВОЛЯТ ЛИ НА МАКЕДОНИЯ ДА ПОВЕДЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ КЪМ ЕВРОПА?

Македония не вижда друга алтернатива, освен членството си в Европейския съюз. Европейската мечта на Скопие е жива, тъй като страната не желае да се връща към национализма, радикализма и мрачните времена.

Това стана ясно от думите на македонския президент Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев. Пендаровски даде пресконференция след срещата си с албанския президент Илир Мета, а Заев даде обширно интервю за сръбския вестник "Политика".

ОБВИНИХА В УБИЙСТВО ШОФЬОРА НА КАМИОНА-КОВЧЕГ В ЕСЕКС

Официално – обвиниха шофьора на камиона-ковчег в Есекс в убийството на 39 души, съобщава BBC. 25-годишният Морис Робинсън беше арестуван след като телата на 31 мъже и 8 жени бяха открити в хладилен камион в Грeйс в сряда.

Срещу северноирландеца са повдигнати и обвинения в трафик на хора и пране на пари, съобщава полицията в Есекс. Той ще бъде изправен пред съда в понеделник.

БАЩА НА ВЕРОЯТНА ЖЕРТВА ОТ КАМИОНА-КОВЧЕГ: КАЗАХ МУ, ЧЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ, КЪДЕТО ПОИСКА, СТИГА ДА Е БЕЗОПАСНО

Семейства от Виетнам обявиха днес, че съществува вероятност техни роднини да са сред 39-те души, открити мъртви в ТИР в Англия, пише dnes.bg. Първоначалната информация бе, че жертвите са китайци, но още тогава изрази мнение, че "нещата са в развитие". Бащата на 20-годишния Нгуен Дин Луонг разказал, че се притеснява да не би синът му да е сред загиналите, понеже не се е свързвал с него от миналата седмица. Тогава момчето му съобщило, че възнамерява да се присъедини към група в Париж, която се опитва да достигне до Англия. Когато са се чуло за последно бащата е казал на младежа, че може да отиде където си поиска, стига да е безопасно, а за пари да не се безпокои, че той ще има грижата за това.

ДОЦ. БЪРДАРОВ: ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА У НАС Е НИСКОТО НИВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Основна причина за демографската криза е ниското ниво на образованието. То трябва да е адекватно както на съвременния свят, така и на нуждите на пазара на труда у нас. "Ние се опитваме сега да нагласим нашата образователна система към вече отминалата индустриална епоха."

Такова мнение изрази в предаването "Тази събота" по bTV по повод статистиката, че до 2050 г. българската нация ще се стопи, доцент доктор Георги Бърдаров, който е географ и университетски преподавател по демография. По думите му, статистики сочат, че до 2050 г. между 50% и 70% днешните професии няма да са актуални на пазара на труда.

МЕСТИМ СТРЕЛКИТЕ С ЧАС НАЗАД ТАЗИ НОЩ

Утре сутрин (27.10.19 г.), точно в 04:00 ч. местим стрелките на часовника с един час назад, за да преминем към зимното (астрономическото) часово време. Така ще разполагаме с 60 минути повече за себе си, за сън или за почивка.

Припомняме, че държавите от Европейския съюз ще имат право да изберат сами дали да преминат на лятното часово време или да останат на астрономическото за постоянно. Предложението бе одобрено и изборът трябва да бъде направен индивидуално от всяка страна в последната неделя на март 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com