Новините: Най-важното за деня, 26 октомври

7664
Новините: Най-важното за деня, 26 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новиниза изминалия ден, 26 септември. 

ПРОГНОЗА - СЪВСЕМ СКОРО 2,60 ЛЕВА ЗА ЛИТЪР БЕНЗИН

2,47 лева за литър A95 и 2,49 лева за литър дизел средно в Монтана, а разликите не само в различни области, но и при различни вериги, дори в един и същ град, са вече чувствителни – това е картината на пазара на горива в България.

АРЕСТУВАХА НИКОЛАЙ И ЕВГЕНИЯ БАНЕВИ

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, 26 октомври. Арестът е осъществен на територията на Париж и е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти. Акцията е на парижката полиция, предаде БНР.

ПРОКУРАТУРАТА ОБВИНИ ПРОКОПИЕВ В ПРАНЕ НА ПАРИ

Софийска градска прокуратура (СГП) е обвинила в пране на пари председателя на Съвета на директорите на "Алфа Финанс Холдинг" АД Иво Прокопиев и членовете на Съвета Константин Ненов и Иван Ненков, съобщиха от държавното обвинение. Тримата са с наложени мерки за неотклонение "Подписка".

ТИХОМЪЛКОМ ОСТАНА ЕДНА КРАЧКА ДО ТОВА ПРИ АРЕСТ НА ДЕТЕ РОДИТЕЛИТЕ ДА НЕ ЗНАЯТ 24 ЧАСА

Леко, тихомълком и без много шум – така вчера, 25 октомври, на първо четене преминаха две много опасни промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които дават широки правомощия на прокуратурата.

ВЕЧЕ Е ЯСНО КОЙ ЩЕ СПАСЯВА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР ОТ НОВ СРИВ

"Сиенсис" АД печели поръчката спешно да надгради софтуера на Търговския регистър с допълнителен дисков ресурс от 120 терабайта. Дружеството е подало оферта с най-ниска цена пред Агенцията по вписванията (АВ) за надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни Dell EMC Unity 400. Поръчката беше пусната на 12 октомври, а изборът е по максимално съкратената процедура – чрез договаряне без предварително обявление.

С ПЪЛЕН КОНСЕНСУС НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЯХА ПРИЕТИ ЗАКОНОПРОЕКТИТЕ ЗА ЛИЧНАТА ПОМОЩ

Депутатите приеха на първо четене с пълен консенсус законопроектите за личната помощ, касаещи хората с увреждания. Законопроектите за личната помощ са с вносители БСП и „Воля“. Предлага се хората с увреждания да избират асистентите си, да договарят условията и да прекратяват договорите.

ЗАКОНЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ БЕШЕ ПРИЕТ ОТ ДЕПУТАТИТЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

На първо четене депутатите приеха с 174 гласа "за" в пленарна зала новият Закон за хората с увреждания. Депутатите се обединиха в изказванията си, че проектът на закона не решава всички проблеми на хората с увреждания, но e стъпка в правилната посока.

ЩЕ УДЪЛЖИ ЛИ НАП СРОКА ЗА ПОДМЯНА НА КАСОВИТЕ АПАРАТИ?

"Годишно държавата губи приход от 330 млн. лв. заради липсата на регулация на софтуера на касовите апарати. Не обсъждаме отсрочка за подмяна на касовите апарати." Това каза говорителят на НАП Росен Бъчваров във връзка с искането от страна на бизнеса срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 година.

ПЕТЯ АВРАМОВА ЗА НИКОЛАЙ НАНКОВ: ЛИЧНАТА ВИНА Е НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ ПОЕМАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ

Николай Нанков е човек с натрупан опит и компетенции, които трябва да се използват. Ресорът му е благоустройство, геозащита, ВиК. МРРБ има добър и компетентен екип. Личната вина е нещо различно от поемането на политическа отговорност. На мястото трябва да се намери подходящият човек. Смятам, че той е подходящият човек, на мястото на което се намира." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в интервю за bTV.

УКРАИНЦИТЕ СА НАЙ-ЖЕЛАНИ ЗА СЪЖИТЕЛСТВО В ЕС, БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ТУРЦИТЕ

През 2017 г. в страните от Европейския съюз са били одобрени 3,1 милиона молби за престой на граждани на трети държави, съобщи Евростат. Това е увеличение с 4% в сравнение с 2016 г.

THE NEW YORK TIMES: КАКВА Е ИГРАТА НА ТУРЦИЯ В СЛУЧАЯ С ДЖАМАЛ ХАШОГИ

Турският президент разглежда убийството на Хашоги като възможност да подкопае Саудитска Арабия, регионален и религиозен съперник на Анкара. Турция реши да продължи по пътя на правосъдието и отказа да даде на Саудитска Арабия възможността да избегне отговорността за убийството на Хашоги, журналист на The Washington Post.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com