Новините: Най-важното за деня, 26 юли

7386
Новините: Най-важното за деня, 26 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 юли.

СКАНДАЛ И КРЯСЪЦИ МЕЖДУ НФСБ И "АТАКА" В ПАРЛАМЕНТА

Валентин Касабов от НФСБ побутна Волен Сидеров в парламента. Присъедини се Марешки, който се хвърли да пази Волен, предлагайки да застане пред вратата на патриотите да пази националиста. Накрая се появи премиерът Борисов и потуши скандала, за да се запазела коалицията, и накара националистите да си подават ръка и да се извинят един на друг.

"ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" ИЗБИ СТОТИЦИ В СИРИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО С ТАКТИКА "КАМИКАДЗЕ"

Броят на загиналите в координираните от "Ислямска държава" (ИД) бомбени атентати и обстрели в Южна Сирия се повиши до близо 250 за една нощ, като повече от половината от тях са цивилни. Атентатите през последното денонощие засегнаха провинция Суейда, предимно контролирана от правителството.

ДЕПУТАТИТЕ ПОДКРЕПИХА ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ "ПОПРАВКАТА ДОМУСЧИЕВ"

Народното събрание единодушно подкрепи ветото на президента Румен Радев върху промените в приватизационния закон, с които ангажиментите на купувача по приватизационни договори намаляват от 10 на 5 г. със задна дата.

НОВ ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ ХАОСА С ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Утре, 27 юли, от 11:00 часа на протест пред Народното събрание излиза една от националнопредставителните организации на хората с увреждания - Съюзът на инвалидите и Съюзът на слепите, като ще има единствено логистична подкрепа от КНСБ, тъй като съюзите са асоциирани членове на синдикалната организация. Протестът е факт, след като социалният министър Бисер Петков не можа да обясни ясно защо майките на деца с увреждания се отказаха от какъвто и да е диалог с държавата, а утрешният протест се прави от организации, които провокираха точно майките, като опънаха своя палатка в техния палатков лагер пред Народното събрание.

ПЕТКОВ ДОНЕСЕ ЛИЧНО ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПРИ ДВАТА ПАЛАТКОВИ ЛАГЕРА

Социалният министър Бисер Петков донесе лично законопроекта за хората с увреждания при двата палаткови лагера до парламента – на майките на деца с увреждания и на Национално представените организации на и за хората с увреждания, предаде репортер на БГНЕС.

ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ: ВЯРВАМ НА СРЪБСКОТО ПРАВОСЪДИЕ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НА БЪЛГАРСКОТО

Вярвам повече на сръбското правосъдие повече, отколкото на българското. Това заявява бившият мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за сръбския вестник "Курир", съобщава "КлубZ".

НПО ПРЕДУПРЕДИХА ЗА АБСУРДНИ ЗАКОНИ, КОИТО НИ ОСТАВЯТ БЕЗ ОХРАНА НА ВОДОЕМИ И БЕЗ ПРАВОСЪДИЕ

Традиционно се случват спешни промени в различни закони преди лятна ваканция, без гражданското общество да има време за реакция, а самото общество реално има само един инструмент за противодействие – да сезира президента да наложи вето, но то се заобикаля много лесно от парламента. Това заяви Вера Стаевска от Сдружение за изследователски практики на специална пресконференция на няколко неправителствени организации по повод промяната на няколко закона.

НАД 80 СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ ОТ ПОЖАРА В АТИКА

Броят на загиналите в пожара, който разруши крайбрежието на източна Атика, нарасна до 83, след смъртта на 73-годишен мъж в интензивното отделение на болницата „Еванджелисмос“ в Атина, предаде гръцкото издание Kathimerini.

ПАРЛАМЕНТЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ВДИГНА АКЦИЗА НА БЕЗДИМНИТЕ ЦИГАРИ

Акцизът на бездимните цигари се увеличава и става 40% от този на обикновените. Това решиха депутатите с окончателното приемане на промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Припомняме, че първоначалната идея на ГЕРБ беше за изравняване на акцизната ставка на бездимните цигари с тази на традиционните, но след негативни реакции от различни посоки бе постигнат сегашният компромис.

ОФИЦИАЛНО: ПО-ГОЛЯМА ЗЕЛЕНА ЗОНА В СОФИЯ И НОЩЕН АБОНАМЕНТ ЗА ПАРКИРАНЕ

Зелената зона в София се увеличава, вече ще има и нощен служебен абонамент за паркиране в София. Това решение взе Столичният общински съвет (СОС) на днешната си сесия, която е последна преди лятната ваканция. От 1 ноември зелената зона ще се разшири с още 5500 места.

ОКОНЧАТЕЛНО: ПСУВАШ НА СТАДИОНА? 1000 ЛЕВА ГЛОБА И ЗАБРАНА ЗА ПОСЕЩАВАНЕ НА МАЧОВЕ

Проектът за промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия беше приет на второ четене от депутатите. Спешните законодателни изменения въвеждат най-належащите мерки за справянето с футболното хулиганство и всякакви прояви на насилие по време на спортни мероприятия. След приемането на промените глобите за нарушения на стадиона ще станат от 1000 до 5000 лева и възможност за налагане на 5-годишна забрана за посещаване на мачове.

ЕСТОНИЯ - ПЪРВАТА СТРАНА В ЕВРОПА С БЕЗПЛАТИ АВТОБУСИ

Естония стана първата страна в Европа, която предлага безплатно пътуване с автобус на почти цялата си територия. Целта на властите в Талин е ограничаване на вътрешните полети и консумацията на гориво от изкопаеми източници, предаде France Presse.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПОБЕДИ ТРЪМП

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп пропусна – вместо наказателни мита, след посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон той се застъпи за премахване на тарифите за внос от държави от Общността. Това се случи благодарение на факта, че ЕС демонстрира сила и уникалност, пише Карстен фон Намен в статия за Deutsche Welle.

ЦСКА РАЗКОВА АВСТРИЙЦИ В ЛИГА ЕВРОПА

ЦСКА записа изненадващо лесна победа във второто си домакинсктво през този сезон в Лига Европа. "Червените" разбиха Адмира Вакер с 3:0 на стадион "Българска армия", като всички попадения паднаха през втората част на първото полувреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

На всеки пети спасителен пост на плажа се изисква линейка и мед. лице: Възможно ли е, казват хора от бранша

Последен ден за подаване на данъчните декларации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com