Новините: Най-важното за деня, 27 юни

4026
Новините: Най-важното за деня, 27 юни
Снимка: Визия за София

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 юни.

ЩЕ СЕ ВСЛУША ЛИ ОБЩИНАТА В ГЛАСА НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА БОРИСОВАТА ГРАДИНА?

Заданието за корекции на Плана за Борисовата градина, което би трябвало да отрази стотиците възражения по проекта, ще бъде обявено на обществеността преди да бъде възложено за изпълнение на екипа архитекти, изготвящ плана.

НЯКОЛКО ВАРИАНТА КАКВО ДА СЕ СЛУЧИ С БЪЛГАРСКИТЕ ТЕЦ-ОВЕ

През последните няколко месеца текат разгорещени дебати за бъдещето на българската електроенергетика. Централно място в тях заема бъдещето на въглищните ни централи.

БИЗНЕСЪТ ВСЕ ОЩЕ ИСКА ОСТАВКАТА НА ШЕФА НА НЕК

 БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК Петър Илиев, за която настояваха от бизнеса с аргумента, че цената на тока е манипулирана и НЕК действа като "организирана престъпна група". Бизнесът обаче продължава да иска оставката на Илиев. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV експертът към национално представените работодателски организации Константин Стаменов.

МАЯ МАНОЛОВА ПРЕД ACTUALNO.COM: АНАНИЕВ ИЗЛЪГА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Министър Кирил Ананиев излъга медицинските сестри. Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред Actualno.com недоволството сред здравните работници, което продължава, въпреки преговорите със Здравното министерство.

СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ПРИЕ КОНЦЕПЦИЯ ЗА ПО-СКЪПО ПАРКИРАНЕ, ЗАСЕГА НЕ ОСКЪПИ СИНЯТА ЗОНА

Столичният общински съвет (СОС) прие стратегически план за градската мобилност до 2035 година. Според обяснението, това всъщност е визия, която, ако бъде приета, тепърва ще се прави специализиран план за транспорта в София. Сегашният план беше наречен "концепция" от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, като по думите му тази концепция не била обвързваща нито за сегашния СОС, нито за следващите му състави.

САБАХ: ТУРЦИЯ - ИЗБОРЪТ НА VOLKSWAGEN ЗА НОВАТА МУ МЕГА ИНВЕСТИЦИЯ

Немският автомобилен производител Volkswagen е избрал Турция за новата си инвестиция в завода, според съобщения в медиите.

ТУРЦИЯ МИСЛИ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ F-35 ЗАРАДИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ И ВИСОКА ЦЕНА

Турция може да преосмисли решението си за закупуване на американски изтребители F-35 заради технически проблеми и високи разходи. Турските власти смятат, че изтребителите на Lockheed Martin ще направят Турция зависима от Вашингтон, създавайки проблеми с доставката и поддръжката им заради възможни санкции от страна на САЩ.

ЧЕТВЪРТО МИРИЗЛИВО ЛЯТО НАСТЪПВА ЗА СЕЛО ТРУД, МОЛЯТ ОТЧАЯНО ЕВРОПА ЗА ПОМОЩ

Първото масово недоволство срещу последиците от новопостроената близо до селото биоцентрала беше на 20 август 2016 година предиобед. Хората тогава не бяха много организирани, но единни в оплакванията си от фекалните миризми, настанени трайно във въздуха, от отпадъците, изпадащи от камионите, превозващи оборския тор, от вибрациите.

СДРУЖЕНИЕ "ДЕЦА С ОНКОХЕМАОТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ": ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА ЗНАЯТ ЗА ПРОБЛЕМА С ЛЕКАРСТВАТА

Проблемът с лекарствата за онкоболни деца е от 2009 година, когато снабдяването е прехвърлено от министерство на здравеопазването (МЗ) към болниците. Така всяка една болница индивидуално трябва да се снабдява с лекарства, които са започнали да изчезват още тогава, поради липсата на интерес от страна фармацевтичните компании. Това каза Симона Караиванова от Сдружение "Деца с онкохемаотологични заболявания".

ТУРСКИ БИЗНЕСМЕН Е НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК НА БАЛКАНИТЕ

В света има над 2100 милиардери през 2019 г., по данни на списание Forbes, но българите традиционно се вълнуваме кои са най-богатите хора в нашия регион – на Балканите.

Най-богатият човек в региона е турчинът Ерман Иличак с 3,48 млрд. долара – състояние, натрупано основно в сферата на строителството, който е първи по богатство и в родината си Турция. През последните години турската икономика понесе значителни сътресения, довели до голямо обезценяване на лирата, което предизвика сериозни размествания в подреждането на местните богаташи.

POLITICO: НЕЯСНАТА ПОЛИТИКА НА ТРЪМП КЪМ РУСИЯ Е ПОДАРЪК ЗА ПУТИН

Остават само няколко дни до следващата среща на Доналд Тръмп и Владимир Путин в Осака, но Белия дом е в пълно мълчание за това, какво ще се постигне по време на Г-20, пише Андрю Вайс в анализ за изданието Politico, цитиран от БГНЕС.

Трима високопоставени представители на властта, които имат опит в работата с Русия - генерал Джоузеф Дънфорд, председател на обединения съвет на началник-щабовете, и Фиона Хил, експерт по Русия за Съвета по национална сигурност и, според някои информации, посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман скоро ще напуснат постовете си. Тези събития не са свързани по никакъв начин, но ни казват много за това как в действителност действа политиката към Русия в администрацията на Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com