Столичният общински съвет прие концепция за по-скъпо паркиране, засега не оскъпи синята зона

4640
Столичният общински съвет прие концепция за по-скъпо паркиране, засега не оскъпи синята зона
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие стратегически план за градската мобилност до 2035 година. Според обяснението, това всъщност е визия, която, ако бъде приета, тепърва ще се прави специализиран план за транспорта в София. Сегашният план беше наречен "концепция" от общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, като по думите му тази концепция не била обвързваща нито за сегашния СОС, нито за следващите му състави.

Автори на концепцията са зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов, който пое портфолиото от отиващия на съд заради ремонта на ул. "Граф Игнатиев" Евгени Крусев, Екатерина Йорданова, председателят на транспортната комисия на СОС Зафир Зарков, Борислав Борисов, Борислав Бориславов, Прошко Прошков, лидерът на БСП-София Калоян Паргов, както и Симеон Славчев.

Стратегията накратко

Според плана до 2025 година трябва да се обособи нова, червена, зона за паркиране от бул. "Васил Левски" през бул. "Александър Дондуков" до бул. "Витоша", оттам през ул. "Алабин" и по ул. "Граф Игнатиев" - обратно до “В. Левски”. Там ще може да се спира само до 1 час, паркирането ще е най-скъпо, но не е ясно колко. Освен червената зона в плана е заложено и въвеждане на жълта - става дума за спирането около обществени сгради и болници. Там също ще се паркира до 1 час, когато жълтите места са в червена и синя зона, и до 2 часа - в зелената.

Столичен инспекторат с обяснение как да различаваме фалшиви фишове за неправилно паркиране

Когато санкционираме за неправилно паркиране, не поставяме фиш, а констативен протокол. Това заяви Полина Асенова от Столичния инспекто...

Предвижда се и поскъпване на синята зона - с 1 лев, т.е. за 1 час паркирането вече да струва 3 лева. Преди гласуването, председателят на бюджетната комисия към СОС и общински съветник от ГЕРБ Зафир Зарков обаче увери, че това било "стратегически документ" и още не се предвиждало поскъпване на паркирането. Но по време на дебата той предложи текстът да отпадне, което и се случи!

Според "страгическия документ" обаче се очертава по-скъп винетен стикер за паркиране за живеещите в зоните. Ще има ограничение до 2 стикера за имот, а в червената зона - само един. Друга идея е паяците да контролират паркирането и в неделя, когато зоните не работят.

Планът съдържа и други обещавани от години мерки - като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране. Мисли се да се извади директно трафика при Ларгото т.е. от там само да се преминава. Другият вариант е прекъсване на движението по бул. “Цар Освободител”, после затваряне на част от улиците и накрая спиране на преминаването при Ларгото. Заложено е и да се изграждат буферни паркинги около центъра, както и да има градска толсистема за влизане на товарни автомобили.

Индикатор за постигането на заложените цели е 80% от всички пътувания през 2035 г. в София да са пешеходни, с колело или обществен транспорт, а само 20% - с лични коли. За целта ще са нужни 3,8 млрд. лв. - от еврофондове, общинския бюджет и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София