Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новините: Най-важното за деня, 28 декември

28 декември 2021, 21:00 часа • 7092 прочитания

Екипът на Actualno.com събра за Вас най-важното в новините в днешния 28 декември.

Акад. Петрунов: 3 месеца след втората доза трябва да се сложи бустерната

След втората доза има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Изследванията показват, че трябва да се скъси периодът за бустерната доза и три месеца след основния цикъл на имунизация е напълно достатъчно да се постави. Това заяви алергологът акад. Богдан Петрунов пред NOVA. 

Заради тока: Бизнесът иска КСНС при Радев и среща с Петков

Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и среща с премиера Кирил Петков. Те настояват за това заради „изключително тежката ситуация с цената на електроенергията”.

Интензивен трафик и засилен контрол по магистралите

МВР предприема засилени мерки по контрола по пътищата заради последния почивен ден около коледните празници. Очаква се интензивен трафик в цялата страна, като най-натоварено традиционно ще бъде движението по автомагистралите „Тракия”, „Хемус” и „Струма”. Екипите на КАТ ще следят за превишена скорост, а в колоните от автомобили ще има и полицейски коли, които да извеждат агресивните водачи от движението.

2021 година за доц. Гломб: Не се ваксинирахме, а сме пред поредната КОВИД вълна (ВИДЕО)

"Следващата вълна на коронавируса е доста видима в обозримото бъдеще, защото е ниско имунизационното покритие в страната. И през тази година голяма част от хората не се ваксинираха и резултатът ще е налице през следващите месеци". Това заяви ръководителят на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) доц. Любомира Николаева-Гломб, която направи своята равносметка от изминалата година за Actualno.com. 

Месец след трагедията на "Струма": Хванат с тел знак и проблемна маркировка

Месец след катастрофата на "Струма" мястото е променено до неузнаваемост, а експертите продължават да разследват възможните причини за трагедията с македонските туристи, предаде NOVA.

На мястото на мантинелата, която се вряза в автобуса, е поставен „терминал”. „Проблемът е, че двете стрелки не са регламентирани и не могат да се слагат. В същото време отгоре има знак, който е с по-голяма степен на светлоотразителност и хората се объркват”, смята Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Лобисти атакуват Булгаргаз в интерес на Русия?

Документи, с които EURACTIV България твърди, че разполага, свидетелстват за опасенията на държавната газова компания "Булгаргаз", че заинтересовани среди се стремят да я уязвят финансово, поставяйки в опасност договора между България и Азербайджан за внос от 1 милиард кубически метра годишно. Според медията, зад този натиск стои Русия, която се стреми да действа чрез нови играчи, които да имат добри позиции пред новото правителство.

България през 2021 година: Кирил Петков 

Явлението Кирил Петков може да се опише през разминаването на реалност и социологически прогнози. Разминаване, което показа как реалността е много по-изобретателна от простата статистика.

Ръст в броя на новите случаи на COVID-19 у нас за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент. 1278 са новооткритите случаи за 27 декември, като те бележат ръст с 440 на дневна база, след като в неделя откритите случаи бяха 838. Направени са 22 602 теста (PCR и антигенни), като те са със 7149 повече спрямо отчетените 15 453 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се увеличава леко - от 5,42% до 5,65 на сто.

Какво ще е ВРЕМЕТО УТРЕ вижте ТУК

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес