Новините: Най-важното за деня, 30 юни

4697
Новините: Най-важното за деня, 30 юни
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 юни.

КЗК ЗАПОДОЗРЯ НАД 30 ФИРМИ В ЗЛОУПОТРЕБА С ПРОГРАМАТА ЗА САНИРАНЕ

Производството пред Комисията за защита на конкуренцията е образувано по сигнал на градоначалника на Търговище - Дарин Димитров. Той изпратил информация и доказателства за договорки между участниците в обществена поръчка на търговищка община за разпределяне на обектите, възлагани в рамките на Националната програма за енергийна ефективност.

КАТО НЕ МОЖЕШ ДА СТРОИШ, ЩЕ ГО ЗАГРАДИШ

Сагата със строежа при блок 73 в столичния квартал "Младост 1" продължава. След забраната за строителство от Столичния общински съвет (СОС) собственикът на имота фирма "Джи Ти Строй" изпълни намерението си и го загради. Живущите в района не искат ограда на частния имот, тъй като от години изпълнява функцията на градинка и дава възможност за преминаване и по-лесен път до близката метростанция. Собственикът обаче твърди, че е в правото си да загради земята си.

ДЪРЖАВАТА ПОХАРЧИ 17 МЛН. ЛВ. ЗА ПЪТ, КОЙТО ОТ 10 Г. НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ПОДДЪРЖА

Близо 17 000 000 лева е похарчила държавата за един "ничий път", който сега никой не иска да поддържа. Цяло село преминава ежедневно през участъка - млади, възрастни, деца, гости на населеното място, въпреки че той не е пуснат за дижение официално. Става въпрос за пътя между селата Осеново и Рибново, който по думите на местни жители е най-прекият до Благоевград, Банско и София. Чрез него те си спестяват десетки километри.

ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ПОИСКАХА ОСТАВКАТА НА КМЕТА НА СОФИЯ

Чрез отворено писмо до медиите Биляна Петрова и Десислава Иванчева поискаха оставката на кмета на София - Йорданка Фандъкова заради поредното разрешение за строеж върху зелена площ.

ЙОТОВА: ЕС СГРЕШИ, КАТО ОТЛОЖИ РЕШЕНИЕТО ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И АЛБАНИЯ

"Ще бъде различно на местните избори. Аз не мога и не искам да говоря от името на всички граждани. Но хората искат спокойствие и биха заложили на този, който им го осигури. Те се нуждаят от това, децата им да остават в България. Да живеят и да работят, да учат и да създават семейства тук. И който им представи тази перспектива на местните избори, той ще спечели. "Този коментар направи вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

ФРАНС ТИМЕРМАНС Е ВОДЕЩИЯТ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

Европейските лидери се събраха в Брюксел за извънредна среща на върха на Европейския съвет, за да решат, кой ще получи ръководните постове в Европейския съюз, включително кой ще бъде председател на Европсйската комисия (ЕК). Според дипломатически източници водещият кандидат за тази позиция е холандския лявоцентристки политик Франс Тимерманс. В момента той е първи вицепрезидент на Европейската комисия.

СЪВЕТНИК ОТ ВАРНА ЗАПЛАШИ, ЧЕ МОЖЕ ДА СЪДИ МАЙКА НА ДЕТЕ С УВРЕЖДАНЕ ЗАРАДИ КЛЕВЕТА

Калинка Димитрова е майка на дете с увреждане. Тя разказа, че е посетила сградата на общината във Варна по друг повод, където е разбрала, че се провежда редовно заседание на Общинския съвет в града. Тя е седнала да погледа и да послуша какви решения взима местният парламент. В една от точките е поискала думата, за да припомни за старо свое заявление за общинско жилище, което до днес не е получила.

ЗА 72 ЧАСА Е ЗАДЪРЖАН РУМЪНЕЦЪТ, УБИЛ С КОЛАТА СИ ДЕТЕ В МОРСКАТА ГРАДИНА НА ВАРНА

Задържат за 72 часа румънският гражданин, който блъсна дете на паркинг в Морската градина на Варна. Окръжната прокуратура повдига обвинение срещу него.

ОТ УТРЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПЕНСИИТЕ, ТОКЪТ И ТОПЛАТА ВОДА

С близо 6% се увеличават всички пенсии от утре (01.07.19 г.). Възрастните хора, обаче едва ли ще усетят особено промяната в доходите си, тъй като нарастват и цените на топлата вода и тока средно с 4 на сто. Единствено с под 1% ще поевтинее природният газ от утре. Допълнителни 277 000 000 лева е предвидила държавата за увеличение на всички пенсии. Така, българският пенсионер ще разполага средно с 386 лева месечно. Минималната пенсия за стаж и възраст ще нарасне с 12 лева, а социалната - със 7 лева. Таванът на пенсиите също се вдига - до 1 200 лева. С тази промяна около 43 000 души ще получат реалните си пенсии, а други 26 000 ще останат с таван. Изплащането ще започне след седмица.

ГРАЖДАНИ: ЧИТАЛИЩЕТО В ШИПКА ВЕЧЕ СТАВА САМО ЗА ДЕКОР НА ФИЛМ НА УЖАСИТЕ

"Знаковото читалище „Светлина-1861” в град Шипка продължава да се руши, а обещанията на министър Боил Банов отпреди година да възстанови сградата на емблематичната културна институция така и не доведоха до положителни, „видими“ резултати", съобщават от сдружение „Словеса“.

БЪЛГАРИЯ СИ ТРЪГВА ОТ ИГРИТЕ В МИНСК С 18 МЕДАЛА

Ивет Горанова спечели злато и така сложи победна точка на българското участие на Европейските игри в Минск. Горанова грабна титлата в олимпийската дисциплина карате кумите 55 кг, като прегази на финала световната №1 украинката Анжелика Терлюга. Така Ивет Горанова осигури 18-ия български медал на Европейските игри в Минск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com