Като не можеш да строиш, ще го заградиш

11544
Като не можеш да строиш, ще го заградиш
Снимка: Владимир Христов/Цветелина Хаджибонева

Сагата със строежа при блок 73 в столичния квартал "Младост 1" продължава. След забраната за строителство от Столичния общински съвет (СОС) собственикът на имота фирма "Джи Ти Строй" изпълни намерението си и го загради.

Живущите в района не искат ограда на частния имот, тъй като от години изпълнява функцията на градинка и дава възможност за преминаване и по-лесен път до близката метростанция. Собственикът обаче твърди, че е в правото си да загради земята си.

СОС реши да спре строителството по предложение именно на кмета Фандъкова. Преди тя да предложи решението, имаше протести на живущите в района - срещу идеята за строителство на хотел, жилищна сграда и нова улица, която да облекчи трафика от бул. "Андрей Сахаров" и бул. "Йерусалим", но за сметка на съществуваща зелена площ.

Инвеститорът твърдо отрича, че иска да строи хотел и обвини Фандъкова, че прави политика на гърба на компанията. От "Джи Ти Строй" смятат да се обърнат към съда заради случилото се, след като посочиха, че имат разрешение за строеж на търговска сграда, а Столична община е инициирала план, даващ право на свързано застрояване на два урегулирани поземлени имота пред блок 73 и нова улична регулация.

Според хората от района ограждането на парцела е явна демонстрация за незачитане СОС и тяхното вече прието решение да бъде спрян строежа. "Ние живущите категорично не приемаме този израз на подигравка с гражданите и институциите и опити чрез сила да се бранят позиции в ущърб на хората. Заграждайки имота, се преустановява лесния достъп до метростанция Младост 1, което възпрепятства особено много майки с колички, възрастни хора и хора със затруднено придвижване", пишат жители на района.

Протестиращите търсят законов начин да се премахне новата ограда и вече имат някои идеи.

Хората от района настояват да се запази зелената площ като се обезщетят собствениците на друго място и теренът стане общински с отреждане за озеленяване. "Време е Столична община да довърши започнатото и осъществи тази необходима за квартал Младост 1 стъпка", призовават те.

След забрана да се строи при блок 73 в "Младост 1" - инвеститор замерва, ще вдига ограда*

Да, правят се замервания на терена, но те не се свързани със строителна дейност, ставало въпрос за друга техническа процедура. Има вляз...

Според версията на "Джи Ти Строй" управителят на фирмата Гергана Симова се е срещнала с недоволните граждани и се договорила с тях да поискат решение на проблема от кмета на София Йорданка Фандъкова. "Гражданите обсъдиха ситуацията със собственика Гергана Симова и заедно стигнаха до съгласие да поискат решение на проблема от кмета Йорданка Фандъкова. Те не искат ограда на частния имот, тъй като го ползвали за преминаване и градинка. Собственикът обаче е в правото си да загради земята си". "Джи Ти Строй" настоява, че всичко се случва, защото Столична община лъжела, че имотът бил предвиден за озеленяване и объркала организацията на метрото.

Междувременно Actualno.com получи сигнал, че част от оградата на имота е срязана!

Случаят поразително напомня на този в "Стрелбище", където строителната фирма НИКМИ по подобен начин загради имота си, в началото на август, 2017 година - започна се в събота сутринта, като протест за кратко задържа работниците, но в крайна сметка оградата беше вдигната и беше разбита отсечка от улица "Майор Първан Тошев", на основание, че минавала незаконно през частен имот. И досега имотът остава ограден, тревата вътре вече достига височина на човешки ръст, а проблемите с движението в квартала скоро ще празнуват рожден ден от пълни 2 години!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София