Новините: Най-важното за деня - 5 януари

10452
Новините: Най-важното за деня - 5 януари
Снимка: БГНЕС

Българската медицинска сестра Нася Ненова осъди девет либийски мъчители, украинската православна църква получи независимост, първи уволнения след гафа с винетките... Тези и други новини подбра екипът на Actualno.com за вечерния бюлетин на 5 януари.

РАНО СУТРИНТА В СЪБОТА - БОРИСОВ РАЗМАХА МЕТЛАТА В АПИ

Трима души се разделиха с постовете си в структурата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и в тази на регионалното министерство. Като член на Управителния съвет на АПИ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА НАСЯ НЕНОВА ОСЪДИ В БЪЛГАРИЯ ДЕВЕТ ЛИБИЙСКИ МЪЧИТЕЛИ

Cлyжитeлитe нa Глaвнo cлeдcтвeнo yпpaвлeниe нa Джaмaxиpиятa, cpeд ĸoитo и eдин гeнepaл, дa плaтят нa Hacя Heнoвa 500 000 лeвa oбeзщeтeниe зa нeимyщecтвeни вpeди и 26 617 лeвa зa имyщecтвeни, пocтaнoви cъдия Bepгиния Mичeвa oт CГC.

БЕБЕ МАЯ ЗАМИНА ЗА ТУРЦИЯ

Набирането на средства за лечението на Мая продължава, защото се очаква оферта за следващия курс на лечение. Семейството благодари на всички, които отделиха и ще отделят средства, за да ги подкрепи в битката за здравето на детето.

УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОЛУЧИ НЕЗАВИСИМОСТ

Това стана по време на церемония в Истанбул, на която вселенският патриарх Вартоломей – духовният водач на православните християни от цял свят, подписа декрета за автокефалия на новата украинска православна църква. Така официално приключи процеса по отделянето от Москва, договорен през октомври миналата година.

ТЪРГОВИЯТА С ФАЛШИВИ ПАСПОРТИ СЕ РАЗРАСТВА

По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ през второто тримесечие на 2018 г. са били открити значително повече фалшиви документи, отколкото от началото на бежанската криза през 2015 досега. Само през първото тримесечие на 2018 г. се констатира нарастване с 23 на сто.

НА 21 ЯНУАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ НАБЛЮДАВА ЛУННО ЗАТЪМНЕНИЕ

През 2019 г. ще се наблюдават общо пет затъмнения – три слънчеви и две лунни. Слънчевите затъмнения ще бъдат частично, пълно и пръстеновидно, а лунните – пълно и частично. Първите две затъмнения ще се случат още през януари – на 6 януари жителите на Североизточна Азия и Япония

ВИЖТЕ И СЕДМИЧНАТА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ЗА 7-13 ЯНУАРИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com