Новините: Най-важното за деня, 7 октомври

1284
Новините: Най-важното за деня, 7 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 7 октомври.

ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИСТИ И НОВИТЕ ЗВЕЗДИ: КОИ СА ДЕПУТАТИТЕ С НАЙ-МНОГО ПРЕФЕРЕНЦИИ?

След като ЦИК публикува резултатите от изборите станаха ясни и отличниците по преференциален вот в страната. Съвсем очаквано повечето от тях са популярни имена, но някои от кандидатите привличат по-голямо внимание с неизвестността си.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЦИК: ГЛАСОВЕТЕ "НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОГО" НЕ ОТИВАТ ЗА НИКОГО

“Преброени са всички контролни разписки от изборите в страната и всеки, който жела може да провери дали има разминава с изборните протекли. Сега предстои те първа да анализираме данните. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА": НЯМА ДА ВЛЕЗЕМ В КОАЛИЦИЯ НА КРАЖБАТА, НО ЩЕ ГОВОРИМ С ВСИЧКИ ЗА ПОЛИТИКИ

Няма да влезем в коалиция на кражбата",  каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по време на пресконференция в БТА.

ТОМА БЕЛЕВ: ИМАМ СИГНАЛИ, ЧЕ СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ПРИТИСКА БАН

В публичното пространство се появи информация за сигнал в прокуратурата срещу бившия министър на околната среда Борислав Сандов и заместника му Тома Белев. В сигнала се твърди, че двамата са заобиколили Закона за обществените поръчки при сключване на договори между Министерство на околната среда и Българската академия на науките (БАН) за научни изследвания.

АКФ: БАБХ Е НАРУШИЛА ЗАКОНА - НЕ МОЖЕ ДА ОТДАВА НА "ЕВРОЛАБ 2011" ДЪРЖАВНИ СГРАДИ ЗА ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ

Договорът, с който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е отдала под наем помещения на граничния пункт „Капитан Андреево“ на частната фирма „Евролаб 2011“, е сключен в нарушение на закона. Това гласи правното становище на юристите на Антикорупционния фонд (АКФ), публикувано днес - 7 октомври.

ОТГОВОРИТЕ: С ПОЛИТОЛОГА ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ, ДИПЛОМАТА ЛЮБОМИР КЮЧУКОВ И МАРИЯ БРЕСТНИЧКА ОТ НМД (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“: Ще има ли правителство, или ще ходим пак на парламентарни избори? Прогноза на политолога Любомир Стефанов. Ще се превърне ли войната в Украйна в глобален конфликт? Разговор с дипломата Любомир Кючуков. Има ли политики в подкрепа на децата в програмите на партиите? Анализ на Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

ИВАН КОСТОВ: АКО РУСИЯ Е БИЛА НЯКАКВА ВЕЛИЧИНА В ПОЛИТИКАТА, В МОМЕНТА ПУТИН Я ЗАНУЛЯВА

"ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението когато са сваляли правителството, а носят отговорност към мира и войната. В името на това не поемат онази отговорност, която е персоналната партийната отговорност и настояват, че тя трябва да се понесе на друго ниво - от всички. Което при нормална ситуация и нормални отношения на една консолидирана демокрация е разумно". Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "Панорама" по БНТ.

САЩ: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА СПЕЧЕЛИ ХЕРСОН ПРЕДИ ЗИМАТА, ЗА ДА ИМА ЕФЕКТИВЕН МИР

 

Американски служители и конгресмени предупредиха, че ако Украйна иска да лиши Русия от шанса да консолидира влиянието си в региона, ще се изправи пред решителна битка преди да настъпи зимата, пише в свoй анализ Financial Times *. 

САМОУБИЙСТВА И ИНФАРКТИ: МОБИЛИЗИРАНИТЕ В РУСИЯ УМИРАТ ПРЕДИ ДА СТИГНАТ БОЙНОТО ПОЛЕ

Мобилизираните в Русия умират още преди да стигнат на бойното поле. Някои се самоубиват, други загиват при неизяснени обстоятелства. Ето списък с нещастните случаи до момента, съставен от Медуза.ио.

ОЦЕНКА: РУСНАЦИТЕ ХАБЯТ НОВО ХУБАВО ОРЪЖИЕ В ЛИЦЕТО НА ИРАНСКИТЕ ДРОНОВЕ

 

Русия не използва доставяните от Иран военни дронове, най-вече "Шахид-136"”, по начин, който да предизвика значителен ефект на бойното поле, както това стана след като украинската армия получи достатъчно на брой ракетни системи за залпов огън HIMARS. Вместо да удря по военни цели, руската армия често използва иранските дронове за удари по цивилни обекти, явно в опит да всява страх и ужас чрез цивилни жертви, което и до момента не носи успех на бойното поле. С други думи – Руската федерация не успява да използва ново хубаво оръжие за осигуряване на военен успех така, както го сториха украинците. Това е основното заключение в дневния доклад за развитието на войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

ЗАД КУЛИСИТЕ НА НОВАТА ЕВРООБЩНОСТ: ЛАСКАТЕЛСТВА МЕЖДУ МАКРОН И ТРЪС, СКАНДАЛИ С ЕРДОГАН

 

Вечерта на 6 октомври евролидерите излязоха заедно от величествената сграда на Пражкия замък след учредителната среща на най-новия дипломатически форум в Европа - Европейската политическа общност. Това е френска инициатива, която беше обявена от президента Еманюел Макрон още през май. Тя събира ЕС с още 17 държави, включително Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, като така излиза от границите на блока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com