Новините: Най-важното за деня, 7 октомври

6528
Новините: Най-важното за деня, 7 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com избра за Вас акценти от най-важните събития за 7 октомври във вечерния информационен бюлетин.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ КЪМ bTV, NOVA, БНТ И БНР: ДАВАМ СРОК ЗА ИЗВИНЕНИЕ 24 Ч.

Вицепремиерът Валери Симеонов даде срок от 24 часа на bTV, Нова, БНТ и БНР да поднесат извинението си към него. Това става ясно от думите на вицепремиера, публикувани и в социалната мрежа Facebook. "За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната.

СЛАВИ ТРИФОНОВ ЗА БОЛНИЦАТА ВЪВ ВРАЦА: ЧУВСТВАМ СЕ ОМЕРЗЕН И БЕСЕН

Слави Трифонов коментира в социалната мрежа Facebook и един друг скандал от последните дни - финансовото състояние на болницата във Враца, която се намира пред фактически фалит. В позицията си Слави пише, че "покрай позорното джафкане за „Кумгейт“, „Братгейт“ и „Самолетгейт“ не чух нито един депутат и нито един политик да вземе отношение по най-зловещата новина – пред закриване е многопрофилната болница „Христо Ботев“ в град Враца.

БСП С УЛТИМАТУМ КЪМ ГЕРБ: ДО СЕДМИЦА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ШУРОБАДЖИНАЩИНАТА

БСП дава една седмица на ГЕРБ за решаване на проблемите с роднинските назначения. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков. Той уточни, че ако след тази седмица от партия ГЕРБ не са взели мерки, левицата е готова да излезе с данни за всички роднински назначения в страната. По този повод депутатът от БСП посочи назначения КЗК, „Булгартранзгаз“, „Булгаргаз“, Столична община.

БЕЛИВАНОВ: НЯКОЙ ИСКАШЕ ДА ДИСКРЕДИТИРА КМЕТА, НО ДИСКРЕДИТИРА ГЕРБ

Спокоен съм и няма да подавам оставка. Няма да стана бушон. Това заяви за пореден път в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия кметът на Хасково Добри Беливанов. Според него някой е искал да дискредитира кмета, което на практика се е превърнало в дискредитиране на партията. Хасковският кмет беше категоричен, че няма да си направи публично „харакири“.

ГЛАВНИЯТ ИКОНОМИСТ НА ЕБВР: БЪЛГАРИЯ Е В ПОЗИЦИЯ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ВАЛУТНИЯ СЪЮЗ

Еврозоната е готова за присъединяване на нови страни-членки, смята главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие Сергей Гуриев. Всяка отделна държава трябва да прецени дали иска или не да се присъедини към валутния съюз, допълва той. Тъй като курсът на българския лев е фиксиран към еврото, България практически го е приела.

МАДРИД НЕ ИСКА МЕЖДУНАРОДНО ПОСРЕДНИЧЕСТВО ЗА КРИЗАТА С КАТАЛУНИЯ

Правителството на Испания е отхвърлило призива на регионалното правителство на Каталуния конфликтът между Мадрид и Барселона да бъде решен с помощта на международни посредници. Това заяви външният министър на Испания Алфонсо Дастис, съобщава Deutsche Welle.

ОБАМА ПРЕДУПРЕДИ: НИЕ СМЕ ПОСЛЕДНИТЕ, КОИТО МОГАТ ДА СПРАТ КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Бившият американски президент Барак Обама произнесе пламенна реч, с която отправи зов към света да прегърне чистата енергия и да предотврати последиците от климатичните изменения. "Това вече не е някаква спекулация, не е проблем, който може да се остави на заден план, това е настоящето ни.“

САЩ НЕ МИСЛЯТ ДА ПОДПИСВАТ ДОГОВОРА ЗА ЗАБРАНА НА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ

САЩ нямат намерение да подпишат Договора за забрана на ядрените оръжия, подкрепен от тазгодишния лауреат на Нобелова награда за мир, но все пак не се отказват от ангажимента си за "създаване на условия за ядрено разоръжаване".

ЕРДОГАН ЗАПОЧВА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ В СИРИЙСКАТА ПРОВИНЦИЯ ИДЛИБ, РУСИЯ ВЕЧЕ УДАРИ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че опозиционната групировка Свободна сирийска армия стартира мащабна военна операция в северозападната сирийска провинция Идлиб, за която групировката обяви, че се подготвя с турска подкрепа.

ПОРОШЕНКО ПОДПИСА ЗАКОН, ПРОДЪЛЖАВАЩ СТАТУТА НА ДОНБАС

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон „За създаване на условия за мирно урегулиране на ситуацията в отделните райони на Донецка и Луганска области“, с който се продължава с една година особеният статут на Донбас. Документът е от значение за осъществяване на Минските споразумения.

МЕРКЕЛ ОБЯВИ, ЧЕ ЗАПОЧВА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА „ЯМАЙСКА КОАЛИЦИЯ“

Германският канцлер Ангела Меркел обяви официално за започване на преговори с пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия и с партията Зелени за сформиране на управляваща коалиция.

ИРАН ПОВИШАВА ТОЧНОСТТА НА БАЛИСТИЧНИТЕ СИ РАКЕТИ

Техеран провежда изпитания на балистичните си ракети за подобряване на тяхната точност, а не на ядрено оръжие от което не се нуждае. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

ПОЛИЦИЯТА В ЛОНДОН Е АРЕСТУВАЛА МЪЖ СЛЕД ИНФОРМАЦИЯ ЗА СБЛЪСЪК С ПЕШЕХОДЦИ

Британската полиция съобщи, че е арестувала мъж в близост до Музея за естествена история в Лондон, след като е получила информация за сблъсък, при който са ранени пешеходци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество