Новините: Най-важното за деня, 7 септември

3044
Новините: Най-важното за деня, 7 септември
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 07 sep.

В САЩ ГОВОРЯТ ЗА МИЛИАРДИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗАРАДИ КАНЦЕРОГЕННИ ЛЕКАРСТВА. БЪЛГАРСКИ ПРОФЕСОР ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ТЯХ ОТ ГОДИНИ

45 млрд. долара обезщетения – толкова може да бъдат искани от производители на лекарства заради замърсяване с нитрозамини според доклад на американската банка Morgan Stanley, цитиран от Bloomberg.

ГОДИНИ ПО-КЪСНО: В САЩ ЧУВАТ БЪЛГАРСКИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА КАНЦЕРОГЕННИ ЛЕКАРСТВА, А В БЪЛГАРИЯ?

От 2018 година алармираме за този грандиозен проблем с оглед взимане на редица фактори под внимание, с оглед максималната превенция за пациентите ни. Това каза ръководителят на кожната клиника на МВР болница проф. Георги Чернев пред Actualno.com, визирайки поредната информация в западна медия за проблеми с потенциално канцерогенни вещества (нитрозамини) в популярни лекарства и готвени съдебни искове за колосални суми: В САЩ говорят за милиарди обезщетения заради канцерогенни лекарства. Български професор предупреждава за тях от години.

ОДОБРЕНИТЕ В ЕВРОПА ВАКСИНИ СРЕЩУ "ОМИКРОН" НЕ СА ДОСТЪПНИ ЗА ХОРА БЕЗ НИТО ЕДНА ДОЗА

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) публикуваха съвместно изявление, с което поясняват, че неваксинираните срещу COVID-19 няма да могат да се възползват директно от новите ваксини, адаптирани срещу варианта „Омикрон“.

МИНИСТЪР ШИШКОВ: ЩЕ ДАДЕМ ПАРИ ЗА СЕЛАТА В КАРЛОВСКО СЛЕД НАВОДНЕНИЯТА, ДОВОЛЕН СЪМ ОТ ИНТЕРКОНЕКТОРА

Абсолютно всички институции помагат на бедстващите села в Карловско. От Министерство на регионалното развитие се включиха "Автомагистрали" и служители на тол системата. В първите часове на бедствието се включиха и пътните фирми, които помогнаха с почистването на пътищата. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по БНТ.

ЩЕТИ ЗА ПОНЕ 60 МЛН. ЛЕВА - ПЪРВОНАЧАЛНИ ОЦЕНКИ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА

По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв.

НА ХАРТИЯ НЯМА НЕЗАКОННА СЕЧ, НО ЯВОР ГЕЧЕВ ЩЕ СЕ КАЧИ В БАЛКАНА, ЗА ДА ПРОВЕРИ

Има локализирани нарушения и ще ги видим на място дали са в голям размер. По хартия няма значими нарушения в сеча на дървесината, но ако има значими кражби и нарушения, ще има санкции по законоустановения ред.

ИВАН ГЕШЕВ ПОСОЧИ ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК ЗА ВОЙНАТА НА ПЪТЯ - БЕЗХАБЕРИЕТО

Единствената причина да не бъде налице съществен прогрес в пътната безопасност, е безхаберието. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на организирана от Института за пътна безопасност (ИПБ) в БТА среща с министри по проблема с войната на пътя. 

ЕВРОКОМИСИЯТА ОЧАКВА БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЛОЖИ ПРЕДСТОЯЩИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ В ИЗДАВАНЕТО НА ВИЗИ ЗА РУСНАЦИ

 

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се присъедини към предложените от Европейската комисия мерки за пълна отмяна на облекченото издаване на визи за руснаци.

КОМПАНИИ ОТ ГЪРЦИЯ И ИЗРАЕЛ ЩЕ ДОСТАВЯТ ДРОНОВЕ НА АРМИЯТА НИ

Гръцката компания UCANDRONE PC и израелската INNOCON INNOVATIVE CONTROLLERS LTD са определени да доставят безпилотни летателни системи за българската армия. Дроновете трябва да се докарат в базата на Военно формирование 24 620 – село Свобода.

ЕВРОПА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ ГАЗОВАТА ВОЙНА НА ПУТИН, НО СЛЕД КАТО СИ НАУЧИ УРОЦИТЕ ОТ "СЕВЕРЕН ПОТОК"

Газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" на Владимир Путин очевидно са без бъдеще, но провалът им не трябва да се забравя. След като Русия вече изостави всички претенции и открито заяви, че няма да поднови доставките на газ за ЕС, докато санкциите не бъдат отменени, то остава въпросът за поуките от по-ранния отказ на Европа да признае, че газът е използван от Кремъл като оръжие срещу Украйна. За поуките говори Андерс Ослунд, който е автор на "Руският кронкапитализъм: Пътят от пазарната икономика към клептокрацията“.

ПУТИН ГОТОВ ДА ПУСНЕ "СЕВЕРЕН ПОТОК 2", ОБВИНИ ПОЛША И УКРАЙНА ЗА ГАЗА

 

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да пусне газ по блокирания от санкциите „Северен поток 2“, след като „Газпром“ намери поредно извинение да спре синьото гориво към Европа по най-големия тръбопровод – „Северен поток 1“.

УКРАИНЦИТЕ УДАРИХА РУСНАЦИТЕ ЗДРАВО В ХАРКОВСКА ОБЛАСТ (СНИМКИ И ВИДЕО, 18+)

Украинските действия в Херсонска област изглежда са допринесли достатъчно, за да бъде нанесен изненадващ украински удар в Харковска област. След като Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, снощи обяви, че има голяма украинска победа в Харковска област, но не пожела да уточни къде точно, вече е ясно – става въпрос за град Балаклея.

АНАЛИЗ: КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ НА САЩ ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

 

Има ли Америка цел или стратегия за Украйна? Министърът на финансите Джанет Йелън обяви, че страните от Г-7 са се съгласили да наложат таван на цените на руския петрол. Както при повечето други американски и европейски действия, свързани с инвазията на Русия в Украйна, обявяването на ограничението беше реторично, но му липсваха отличителните белези на последователна стратегическа цел, това пише Даниел Л. Дейвис в свой анализ за 19fortyfive.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com