Новините: Най-важното за деня, 8 август

5572
Новините: Най-важното за деня, 8 август
Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Редакционният екип ви представя по-важните новини от деня накратко.

БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШИ НА 30-О МЯСТО В КЛАСИРАНЕТО ПО МЕДАЛИ

България финишира на 30-а позиция в класирането по медали на Олимпийските игри в Токио. Златни отличия днес в последния ден завоюва ансамбълът ни по художествена гимнастика. България в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс се пребори за най-високото място на почетната стълбичка, спечелвайки трето злато за страната ни на Олимпиада.

ЕТО СЪЧЕТАНИЕТО, КОЕТО ДОНЕСЕ ЗЛАТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МОМИЧЕТА (ВИДЕО)

Ансамбълът на България по художествена гимнастика завоюва трети златен медал за страната ни от Олимпийските игри в Токио! Отборът ни в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова събра сбор от 92.100 точки, подобрявайки резултата си от квалификациите с 0.300 точки. На второ място остана Руският олимпийски комитет, а на трето гимнастичките на Италия. Ето видео от съчетанието, което донесе радост на цяла България:

ИЛИАНА РАЕВА: ОБИЧАМ ВИ БЪЛГАРИ, ТОЗИ ЗЛАТЕН ОЛИМПИЙСКИ МЕДАЛ Е ЗА ВАС!

С големи букви президентът на БФ по художествена гимнастика Илиана Раева написа: “БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Е НА ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ”. Във фейсбук тя благодари на всички за подкрепата по време на олимпийските игри в Токио. Благодаря ти, Боже! БЪЛГАРСКАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА Е НА ОЛИМПИЙСКИЯ ВРЪХ! Успяхме! Заслужихме! Този златен олимпийски медал е за васяхме най-силни! Благодаря на прекрасния си сплотен екип! Благодаря на всички за огромната любов и подкрепа! България е над всички! Обичам те, България! Обичам ви, българи!

КАНДИДАТЪТ НА ИТН ЗА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР: АКО НЕ НИ ПОДКРЕПЯТ, ОТИВАМЕ НА НОВИ ИЗБОРИ

„В нашата партия всичко се случва практично и бях предложен за министър след края на първия проектокабинет“. Това заяви номинираният финансов министър от ИТН Пламен Данаилов пред Нова телевизия. По думите му излишни чувства и емоции няма как да бъдат вкарвани. Всички проектоминистрите се познават и са работили денонощно програмата за изборите. Зад програмата стои много труд и това, което е представено е най-важното нещо, което трябваш да стигне като послание до избирате, посочи Данаилов.

ЕТО ЗАЩО "ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ" ОТ ДБ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ ПРОЕКТОКАБИНЕТА НА ИТН

Момчил Даскалов, член на Националния съвет на Зелено движение, споделя аргументите си защо не подкрепя проектокабинета на Слави Трифонов. В петък движението, като част от коалицията Демократична България, взе решение неговите народни представители да гласуват "против" така предложения състав и структура на министерски съвет от ИТН в 46-то НС. Ето какво пише Даскалов по този повод: Скъпи приятели, Вчера членовете на Националния съвет на Зелено движение единодушно решихме нашите народни представители да не подкрепят проекта за правителство предложен от ИТН. Използвам случая да споделя личните си мотиви за гласуване на такова решение.

1. Подмяна на приоритетите от страна на ИТН. Най-важният от тях - разграждане на досегашния клептократски модел на управление и търсене на справедливо възмездие, наречено "изчегъртване" от самите ИТН, бе подменен с термина "консенсус". Ако достигнеш до консенсус с мафията, се превръщаш в част от нея.

2. В продължение. Липса на воля и гаранция за безкомпромисна борба с корупцията, която е основен фактор за щетите нанасяни върху невероятната ни природа.

ПОДКРЕПАТА НА БСП ЗА КАБИНЕТ НА ИТН ЗАВИСИ ОТ ДБ И ИБГНИ

Още не е взето окончателно решение дали БСП да подкрепи кабинета на ИТН. Това ще се случи в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на ДБ и ИБГНИ. Това заяви пред БНР депутатът от БСП Стоян Мирчев. Според Мирчев от значение ще бъде ще има ли разговори между ИТН и останалите две партии – ДБ и ИБГНИ. „Иначе няма как да бъде избрано правителство, чисто математически“, посочи Мирчев. Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Стоян Мирчев.

АНТОН КУТЕВ: ПО-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ ЗА БСП Е ДА НЕ ПОДКРЕПЯ КАБИНЕТА НА ИТН

По-добрият вариант за БСП е да не подкрепя кабинета на ИТН! И не са ми пуснали sms от президентството, за да го кажа това. Това е личното ми мнение. Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването. "Ситуацията в сложна и е добре да имаме правителство, но не на всяка цена. Предложеният състав на МС, заедно с нежеланието на ИТН за писмено споразумение, задава неяснотои и говори за нестабилност. Кое гарантира, че политиките на БСП ще бъдат изпълнени? На честна дума ли да вярваме?!? Това, което пише в декларацията на ИТН, няма нищо общо с приоритетите ма БСП", допълни той.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ОСТАВАМ В ПОЛИТИКАТА, ПУКА МИ ЗА БЪЛГАРИЯ

„Аз съм много доволен, че показахме на българския народ, че хора с воля на управленски постове могат да защитят техните интереси, за сметка на големи магнати, които са свикнали да живеят от държавния бюджет.“ Това каза в интервю за БНР в предаването „Неделя 150“ министърът на икономиката Кирил Петков. Той изрази готовност да подпомогне новия министър на икономиката, за да предаде натрупания от него опит. „Бих дал толкова време, колкото й трябва, за всякакъв вид съвети, обяснения и информация – тази инерция да продължи със същата скорост. Голямата ни надежда е да няма стъпка назад, а да се продължи със същата скорост напред.“, подчерта Петков.

МАНОЛОВА ВНЕСЕ ЗАКОНА ЗА ЧАСТНИЯ ФАЛИТ

Парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с председател Мая Манолова внесе проект на Закон за частния фалит. Целта на законопроекта е да се даде втори шанс на добросъвестните физически лица и техните семейства, изпаднали в трайни финансови затруднения поради безработица, здравословни проблеми, загуба в семейството, природни бедствия и други. Текстовете предвиждат производството по несъстоятелност на физически лица да предлага бърза, прозрачна и достъпна процедура, подпомагана и насърчавана от държавата, която да се развива пред съда с възможност за участие на всички кредитори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 12 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 12 май, 2024 г. (неделя)

Новинитe: Най-важното за деня, 11 май

Хаос, гафове и протести: новата транспортна схема в София

Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в София

БДЖ с важни новини: Ето къде и какви са промените във влаковете от 13 май

Коментар №3 на седмицата: Лидерските битки за София: Добро наместване, но кофти Фън шуй

Коментар №2 на седмицата: Феновете на Путин в Грузия да слушат Каспаров, защото Зимата идва и при тях

Коментар №1 на седмицата: Кампания като слънце, въпросът е кой стои в сянката

"Влязох им остро с бутонките": Гвоздейков обещава скоро кошмарите с БДЖ да са само лош спомен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com