Новините: Най-важното за деня, 9 октомври

4030
Новините: Най-важното за деня, 9 октомври
Снимка: личен архив

Редакционният екип ви представя най-важното за изминалия ден, 9 октомври:

ГЕОРГИ МИНДОВ: ЗАЛЕТИ СМЕ ОТ ХОРА СЪС СИМПТОМИ НА COVID-19

„Залети сме от хора със симптоми, има и вирусна вълна в момента. Много са болните, ние не можем да ги разделим кои са болни от COVID и кои от грип". Това заяви пред Нова телевизия доктор Георги Миндов - председател на Софийското дружество на общопрактикуващите лекари. По думите му симптомите се припокриват, въпреки че клиничната картина е различна.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: НАД 400 НА 100 000 ДУШИ Е ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 14 ДНИ

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи като абсолютно число, но намаля като процент. 2485 са новооткритите случаи за 8 октомври, като те бележат ръст със 183 на дневна база, след като в четвъртък откритите случаи бяха 2302. Направени са 21 775 теста (PCR и антигенни) т.е. с 2967 повече спрямо отчетените 18 808 ден по-рано. Така процентът на положителни проби намалява - от 12,23% до 11,41 на сто.

ДЕЦА ОБЛЪЧВАНИ С ВИДЕОКЛИПОВЕ СРЕЩУ ВАКСИНИТЕ В TIKTOK

Лъжите и конспиративните теории за Covid-19, които са събрали милиони гледания, от месеци са достъпни за малки деца в социалната мрежа TikTok. Акаунтите на TikTok със стотици хиляди последователи, които се обявяват срещу ваксинацията и разпространяват митове за степента на оцеляване на Covid, бяха разкрити от NewsGuard - организация, която следи онлайн дезинформацията.

БОРИСОВ: РАДЕВ И КАЦАРОВ ЕКСПЕРИМЕНТИРАТ, НА ДЕН У НАС УМИРАТ НАД 100 ДУШИ ОТ COVID (ВИДЕО)

"У нас ежедневно има над 100 починали от COVID. Все едно това го няма, ваксинацията няма. В същото време Европа отвори. Защо? Защото Радев и Кацаров експериментират". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив и добави: Не казвам, че хората трябват да се плашат, но същото беше и преди 20 дни, когато заседна кораба. За това време щяха да дойдат влекачи от Ротердам, да го разтоварим, да го издърпаме. Това е огледален образ на пълното им безхаберие.

ВАЛЕРИ БЕЛЧЕВ НЕ ОЧАКВА ИНФЛАЦИОНЕН ШОК ДО КРАЯ НА 2021 Г.

Инфлационен шок до края на годината не очаквам, цените на енергията по-скоро могат да се отразят на следващата година. Това заяви министърът на финансите Валери Белчев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. По думите му част от причините цените на електроенергията да са толкова високи е, че икономика като Германия зимата минава на лигнитни въглища, а лятото – на енергия от възобновяеми източници.

ВИОЛЕТА КОМИТОВА: ПЪТНОТО СТРОИТЕЛСТВО Е РАЗДЕЛЕНО

„Има страхотно разделение между пътностроителните фирми. Има такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са.". Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова пред Нова телевизия. По думите ѝ протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знае от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: БОЙКО РАШКОВ Е ЧАСТ ОТ ПРЕДИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС

"Г-н Бойко Рашков е част от предизборния процес и участието му е фокусирано върху това да навреди основно на ГЕРБ. Понасяме вреда от изказванията му, а в момента президентът е едноличен господар на всички служби". Това заяви пред БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Според него Радев е опасен за демокрацията.

ИВАЙЛО ВЪЛЧЕВ: ИТН БЯХМЕ НАИВНИ В ХЛЪЗГАВАТА ПОЛИТИКА

Има такъв народ“ направи всички необходими усилия, за да има правителство, но някак останахме неразбрани в опитите си да покажем, че сме готови да управляваме. Това заяви пред БТВ Ивайло Вълчев от ИТН. В ИТН бяхме наивни, което в политиката не носи добри резултати, посочи Вълчев и добави, че спечелиш избори и това да влезеш в управлението, са две различни неща. Едното го решава народът, другото и евентуалните партньори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com