НС отхвърли два законопроекта. Никой няма да брани речта ни

5422
НС отхвърли два законопроекта. Никой няма да брани речта ни
Образователната комисия подкрепяше проекта на националистите, но в пленарна зала Галина Банковска от ГЕРБ изрази резерви

Мнозинството в парламента отхвърли и двата законопроекта за българския език, внесени от Огнян Стоичков от "Атака" и Любен Корнезов от БСП.

И двата предвиждаха нов орган да брани речта ни. Образователната комисия подкрепяше проекта на националистите, но в пленарна зала Галина Банковска от ГЕРБ изрази резерви, защото повтарял действащи правни норми,.

Заместник-председателят на ДПС Лютви Местан пък се закани да репликира всеки депутат, който говори неправилно в залата.

Дискусията в Народното събрание продължи близо три часа, като в крайна депутатите отхвърлиха и двата проектозакона.

По първия, внесен от проф. Любен Корнезов, гласуваха общо 112 народни представители, от които „за” дадоха своя вот 15 депутати, 19 бяха „против” и 78 – „въздържали се”. Депутатите отхвърлиха и законопроекта за закон за българския език, внесен Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов от ПГ на „Атака”. По него гласуваха общо 120 народни представители, от които „за” бяха 19 депутати, „против” – 23 и „въздържали се” – 78.

Политическата разумност изисква да не се навлиза в територията на езика, заяви преди гласуване на законопроектите народният представител от ПГ на Синята коалиция Веселин Методиев.

„Единият ми дядо е роден в град, който днес не е в България, а в Македония, а другият ми дядо е роден в едно голямо село, което е разрязано от границата със Сърбия. Може да се каже, че съм българин, чиито корени не са в държавната територия на днешната Република България. Имам знание какво значи да си устойчив българин. Това знание ми дава възможността да заема позиция на човек, който се прекланя пред усилията на дедите”, допълни Методиев.

Депутатите влязоха в спор за българския език

В червено съм отбелязал грешките в двата законопроекта за българския език – граматически и правописни, има над 30 грешки. Ако тез...

Според него едно от тези усилия на прадедите е да съумеят да съхранят националната самоличност и идентичност.

Според проф. Любен Корнезов от Коалиция за България е имало един народен представител – Александър Пиндиков, който през 1998 г. е внесъл такъв закон за защита на българския език и тогава цялата политическа група на СДС е застанала зад закона. „Не бъркайте комунизма с демокрацията”, каза проф. Корнезов.

Председателят на образователната комисия в парламента и депутат от ПГ на партия „Атака” Огнян Стоичков заяви: „С усмивка ще напомня, че законите се отнасят за живи материи. Детето и детската психика са живи. На дневен ред е закон за български език, а не за защита на държавата. Във Великобритания наблюдателите на местните избори не могат да дръзнат да си позволят да направят предложение да признаят друг език, освен английския”, посочи Стоичков.

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com