Ню Йорк Таймс: Атентаторът е член на българското крило на Хизбула

16082
Ню Йорк Таймс: Атентаторът е член на българското крило на Хизбула

Атентаторът самоубиец, извършил терористичния акт на 18 юли в Бургас е член на българското крило на Хизбула, заяви високопоставен американски служител в интервю за вестник "Ню Йорк Таймс".

Според американското разузнаване, той е получил указания да извърши терористичната атака срещу израелците, когато настъпи удобен момент. От своя страна Хизбула е получила нареждане от Иран за подробностите около акцията. Според вестника Ислямската република е искала да отмъсти за смъртта на учените - ядрени физици, която, според нея, е дело на специалните служби на Израел. "Това е око за око, зъб за зъб", каза американският служител, който разкрил информацията при условие да остане анонимност, тъй като разследването още е в ход.

Според него атаката в Бургас е част от интензивна терористична вълна по целия свят, извършвани от две организации - елитното иранско силово подразделение "Ал Кудс" и елитния корпус на революционните гвардейци.

"Те работят заедно, когато е необходимо, и отделно, когато не е необходимо, заяви израелски служител, пожелал анонимност.

"Дойде времето всички страни, които знаят истината да говорят. Иран е единственият, който стои зад терористичната вълна. Иран е терорист номер едно в света, заяви израелският премиер Нетаняху, добавяйки, че терористична държава не може да има ядрено оръжие. Българските власти съобщиха, че работят съвместно с ФБР, ЦРУ, израелските разузнавателни служби и Интерпол. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че ФБР е установила, че шофьорската книжка на терориста е фалшива, а лицето, посочено на нея не съществува. Българското правителство е говорило с помощника на американския президент по вътрешна сигурност и антитероризъм Джон О`Бренън, пише още Ню Йорк Таймс.

Редактор: Иво Георгиев

Интерпол със специален екип в България

Международната полицейска организация Интерпол /Interpol/ реши да изпрати екип сътрудници в България, за да подкрепи разследващите са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com