Община Смолян ще бъде глобена с над 156 000 евро заради европейски проект

26418
Община Смолян ще бъде глобена с над 156 000 евро заради европейски проект
Снимка: Getty Images / Guliver

2013 г. беше една от годините, в които на община Смолян бяха налагани санкция след санкция по стари проекти и сключени договори в програмен период 2007-2013. Това каза пред "Фокус" главният финансист на община Смолян Венера Аръчкова.

Сега има нова санкция, с писмо от 19 ноември – като краен бенефициент община Смолян поема цялата отговорност за експлоатацията, поддръжката, текущите разходи на строежа, оборудването, материалите и другите съоръжения на Пречиствателната станция в смолянския квартал „Устово”, поясни Аръчкова. Тя е изграждана по интегрираните воден проект на Смолян, с европейско финансиране, който е приключил 2009 г., като е издадена финансовата корекция от изпълнителния директор в размер на 156 093 евро.

Заледени, но опесъчени са пътните настилки по високите части в област Смолян

Проходими при зимни условия са пътищата в Смолянска област, съобщиха от Областното пътно управление – Смолян. През нощта няма по...

По думите на Аръчкова, това са около 320 000 лв., които са едно ново бреме на община Смолян. „Това е поредната санкция за тази година и заедно с нея, санкциите стават от порядъка на 1 млн. лв., които община Смолян е принудена да ги плати”, подчерта Аръчкова. Тя уточни, че в момента се водят преговори от кмета на Смолян Николай Мелемов и зам.-кмета Марин Захариев, които отново са били в Управляващия орган, респективно и в Министерството на околната среда и водите.

„Тази пречиствателна станция през предишния програмен период е дадена за експлоатация от „ВиК” ЕООД-Смолян. В същото време ние сме бенефициент, а разплащанията са извършвани директно от МОСВ, изпълнителят е сключвал договора с тях, а санкцията се налага на община Смолян като бенефициент”, допълни главният финансист на община Смолян.

Аръчкова каза, че община Смолян е наследила около 27-28 млн. лв. задължения, както и 11 млн. лв. към контрагенти, 13 млн. лв. кредит, от които 8,5 млн. лв. и задължение като особен залог в размер на 4 млн. лв. и добави, че за предишните санкции са стигали до споразумение. Една част са изплатени от малкото постъпления, събрани в местни дейности, други чрез програма ФЛАГ и чрез различни видове заеми. „Сега сме пред една ситуация, която е твърде трагична за нас, защото в края на годината, когато се събират парите, за да се разплатят на хората работни заплати и своите ангажименти, поети през текущата година като разходи за консумативи, за електроенергия и други, ние сме принудени да платим и една нова санкция”, отбеляза Аръчкова.

Тя каза още, че не са малко общините в България, които имат проблеми с налагането на санкции по проекти, но специално за пречиствателни станции са четири или пет общини. Санкцията е наложена като краен бенефициент, който отговаря за прекратяване на нередности и предприемане мерки срещу тях и всякакви необходими за възстановяването на неправомерно изплатени. „В крайна сметка първо неправомерното изплащане, според мен, като финансист е извършвано от МОСВ, самите актове са минавали през строителен надзор, през изпълнител, през инвеститор и респективно инвеститора е бил МОСВ. Представител на общината е имало само като тип инвеститорски контрол превантивен и като представител на бенефициент по този договор. Основно договорът е сключен със изпълнителя „Копаса Понс” и те са строили и те би трябвало, според нас, да носят отговорността за нередностите, като би трябвало МОСВ да ги предяви към самата фирма изпълнител”, уточни Венера Аръчкова.

Проектът „Учене през целия живот” празнува в Смолян

Празник на ученето през целия живот ще се проведе в Смолян днес, на 13 декември, от 14 часа научихме от РИО МОН. Събитието се орга...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com