Официално поискаха оставката на Божидар Димитров

4507
Официално поискаха оставката на Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Онлайн петицията за оставка на директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, инициирана от професорът по културна антропология в Софийския университет "Климент Охридски" Ивайло Дичев се превърна в реална подписка, която беше внесена в Министерския съвет. Под нея личи и името на друг професор от СУ - Калин Янакиев, съобщава Нова телевизия.

Над 2300 души искат оставката на Димитров заради случая с "светената животворна вода" в Плиска. Това стана и поводът, но не и причината, обясни координаторът на форум "Културно наследство" Владо Руменов. "Единствената й цел е да поискаме Божидар Димитров да бъде пенсиониран, тъй като тази година навършва 70-годишна възраст", каза Руменов, който уточни, че истинската причина за искането е философията на Димитров, който е радетел да се дострояват паметници на културата, когато липсват скици как са изглеждали в автентичния си вид. Така се фалшифицира история, посочи Руменов.

Божидар Димитров: За мнение осъждаха и наказваха само при комунизма

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров излезе с официално писмо относно петицията с искането на неговото пенсиони...

Междувременно Божидар Димитров показа подписки в своя защита - две на брой. Едната била инициирана в София, а другата в Поморие. Събрани са около 1300 подписа към момента.

"Аман от хора, които са завършили Института за благородни девици, за съжаление аз не съм", лаконичен и изразителен беше професорът пред Нова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество