Офис столове по 0,76 лв. и бюра за 2,50 лв.: Фирма спечели обществена поръчка в министерства, но не доставя

7587
Офис столове по 0,76 лв. и бюра за 2,50 лв.: Фирма спечели обществена поръчка в министерства, но не доставя
Снимка: БГНЕС

Офис столове за посетители по 76 стотинки за брой, бюра и гардероби по 2,50 лв. и контейнери за бюро по 2 лева. Това са част от предложенията на кооперация “Панда” за държавната администрация.

След това обаче те не са доставяли някои от стоките, въпреки спечелената чрез тези ниски цени обществена поръчка - така сигнализират от финансовото министерство, което е направило поръчката. Това поведение е накарало Комисията за защита на конкуренцията да започне производство срещу фирмата за установяване на нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

През 2018 г. Кооперация "Панда" придоби правата върху марката Office 1 Superstore за целия свят, а през 2020 г. се ребрандира и днес се нарича Office 1.

Още: Преработиха обществените поръчки за закупуване на нови влакове

Сигналът за нарушението е бил подаден от финансовото министерство. Миналата година Централният орган за покупки, който е към ведомството на Асен Василев, е провел обществена поръчка за доставка и монтаж на офис мебели и други дейности за няколко министерства и агенции: здравното, на отбраната и вътрешното, за пътната агенция и администрацията на Министерския съвет.

Критерият за избиране на фирмите е бил “най-ниска цена”. Тъй като тя е предложила суперниски цени, фирмата печели поръчката и сключва рамков договор, който се състои от двайсет отделни договора на обща стойност 2,6 млн. лв. с ДДС, пише в. "24 часа".

Кооперация "ПАНДА" е предложила артикули на нереално ниски цени в сравнение с пазарните. Като примери се посочват: бюро – 2,50 лв., контейнер за бюро – 2,00 лв., посетителски стол – 0,76 лв., ъгъл за бюро – 1,25 лв., гардероб – 2,50 лв. и мн. др.

Проверка на 17 от договорите показала, че по 14 от тях фирмата е действала по един определен начин - извършила е останалите дейности по договора, но когато идвало времето да достави евтините мебели, се отказвала от поръчката. Оправдавала се, че не може да ги достави.

Още: Съдът отмени решение на КЗК за нелоялна конкуренция и кражба на клиенти в адвокатско дружество

Дирекция “Централизирано възлагане на обществени поръчки” към финансовото министерство, което контролира изпълнението на тези договори, е предупредило писмено фирмата, че ѝ дава краен срок 16 юни да достави мебелите. Голяма част от тях действително били доставени до 4 юли, но не всичките, се твърди в сигнала на МФ.

КЗК решава да започне производство срещу фирмата, тъй като подобно поведение представлява нелоялна конкуренция с цел привличане на клиенти. В случая фирмата не е рискувала много, тъй като Законът за обществените поръчки дава възможност изпълнителят да се откаже частично от договора без почти никаква финансова санкция, ако не се смята задържаната сума от паричната гаранция.

Още: Съдът отмени решение на КЗК за нелоялна конкуренция и кражба на клиенти в адвокатско дружество

Решението на антимонополната комисия да започне проверка на случая не подлежи на обжалване, пише в Закона за защита на конкуренцията. Самото проучване според антимонополния закон може да трае максимум 2 месеца, като специално за нелоялното привличане на клиенти санкцията е до 10% от оборота на фирмата за предходната година. Това решение на КЗК може да се обжалва.

Още: Адвокат: КЗК много трудно ще докаже картел между веригите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com