Ограниченото обжалване на ОВОС за големи проекти мина на първо четене

1186
Ограниченото обжалване на ОВОС за големи проекти мина на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене съдебният контрол върху оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на обекти с национално значение да се осъществява само на една инстанция.

Еколози: Депутат от ГЕРБ лъже, че копира германски опит

Природозащитници уличиха в лъжа депутата Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на правната комисия в Народното събрание. Депутатът от ГЕ...

Това предвижда законопроект за промени в Закона за опазване на околната среда, внесен от трима депутати от ГЕРБ – Данаил Кирилов, председател на парламентарната правна комисия, бившия министър на околната среда Ивелина Василева и Станислав Иванов.

Промените бяха приети със 100 гласа „за“ и 51 гласа „въздържал се“.

Припомняме, че именно опростяването на процедурите на инвестиционния процес бяха записани в програмата на правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Според тях отпадането на касационния контрол върху решенията по ОВОС няма да е проблем, доколкото процедурата по издаването на тези решения включва много подробни съгласувателни процедури, обществено обсъждане и контрол.

Патриотите подкрепят ГЕРБ за ограничаване на обжалването на екооценки

"Обединените патриоти" ще подкрепят предложенията на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда, с които на практика се уск...

Участието на обществеността е задължителна и съществена част от тази процедура на един по-ранен етап, пише в мотивите. А отпадането на касационния контрол ще позволи да се избегнат дългите и тежки процедури по обжалване, които забавят инвестиционните проекти.

От друга страна, експерти сочат, че решенията по ОВОС могат да имат и предварително изпълнение, независимо от обжалването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com