Омбудсманът: Компенсациите за газа за битовите потребители са недостатъчни

1637
Омбудсманът: Компенсациите за газа за битовите потребители са недостатъчни
Снимка: ПЦ на Омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов, в което ги информира за множество жалби и сигнали от граждани заради Програмата за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества.

Съгласно Програмата за компенсиране, битовите клиенти на природен газ се подпомагат с определени суми за консумацията на един мегаватчас гориво, като в стойността не е включен ДДС.

Омбудсманът подчертава, че гражданите са разочаровани от малките компенсации, несъизмерими с безпрецедентното повишение на регулираните цени за природен газ и настояват за приемане на изменения, с които стойността на подкрепата да се увеличи, например с размера на ДДС.

Общественият защитник посочва, че след като се е запознала с Програмата за компенсиране, приложение към РМС № 31/25.01.2022 г., както и с РМС № 93/25.02.2022 г. за изменението й, е напълно съгласна с констатацията, че съществува риск битовите клиенти на природен газ да не могат да покриват драстично повишените си сметки.

„Смятам, че искането на гражданите за увеличаване на размера на подкрепата е напълно в духа на заявения от правителството принцип, че размерът на компенсациите са изчислява като 50% от разликата между цената на обществен доставчик, одобрена от КЕВР за съответния месец и прогнозната цена за съответното тримесечие, съгласно Решение на КЕВР № Ц-26 от 1 юли 2021 г., като се има предвид, че гражданите заплащат цените с ДДС“, пише проф. Ковачева.

Тя припомня, че битовите клиенти на природен газ са единствените, които останаха незащитени от мораториума върху измененията на регулираните цени на електрическата и топлинната енергия и питейната вода, въведен от 47-ото Народно събрание през декември 2021 г.

Петков: Компенсациите за скъпите ток и газ се удължават (ВИДЕО)

Приехме удължаване на компенсациите в сектор енергетика, каза след края на заседанието на правителството премиерът Кирил Петков. "Гражд...

Според омбудсмана е тревожно продължаващото поскъпване на природния газ и на останалите енергийните източници в международен мащаб, заради което настоява за удължаване на компенсаторните мерки.

„Разбираемо е голямото безпокойство на гражданите от нарастването на енергийните цени, поради което смятам за наложително прилагането на Програмата за компенсиране на битовите клиенти на природен газ да продължи до нормализиране на ситуацията на енергийните пазари при съответни изменения на сумите за подкрепа“, пише още омбудсманът.

За да бъдат адекватно подпомогнати битовите клиенти на природен газ, Ковачева предлага да се извърши нова оценка на поставения проблем. Освен това тя посочва, че е справедливо измененията да бъдат приложени със задна дата - от м. декември 2021 г.

Писмото тук: https://www.ombudsman.bg/news/5584

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com