Омбудсманът предупреди, че при замразен бюджет уязвимите групи остават незащитени

757
Омбудсманът предупреди, че при замразен бюджет уязвимите групи остават незащитени
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Най-важният аспект на бюджета е социалният, особено в ситуация на непрекъснато нарастваща инфлация. Затова обръщам внимание най-напред на правата на пенсионерите като една от най-уязвимите групи граждани, както и на другите плащания със социален характер. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати становище до комисиите в Народното събрание по внесения от Министерски съвет Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Тя подчертава, че възрастните хора срещат сериозни проблеми основно заради размера на преизчисляване и осъвременяване на пенсиите им.

Срещата на ПП и БСП: По-добре нов бюджет за 2023 г. (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната" и БСП се срещнаха в зала "Запад". Темата на разговора е бюджета за следващата година. В срещата участваха съпр...

Ковачева акцентира върху разминаването между очакванията на гражданите за подобряване на техния живот и реалното преизчисляване на пенсиите им от 1 октомври 2022 г. Посочва, че оплакванията до омбудсмана са основно заради коефициента, който варира от 1 до 1.35 и с който бяха преизчислени пенсиите. Така се стигна до ситуацията, в която от 1 октомври т.г. всички пенсии от трудова дейност се преизчислиха, но само около 1/3 от пенсионерите у нас реално получиха по-висок размер на личните пенсии.

Тя подчертава още, че при липсата на действащ бюджет, няма реална възможност необходимите средства, да бъдат адекватно разпределени за подобряване на живота на уязвимите групи от обществото, и то в момент на непрекъснато растящата инфлация, която се отразява не само на пенсионерите, но и на всички работещи в частния и държавния сектор.

В становището си омбудсманът посочва, че след увеличението на линията на бедност в България на 504 лева от 1 януари 2023 г. огромна част от пенсионерите ще получават пенсии под тази линия.

Подчертава, че с този бюджет няма да може да се предложи вариант за адекватно на инфлацията осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2023 г., както и че няма да може да се преизчислят пенсиите, така че да не остане пенсионер с доход под прага на бедност.

Ковачева обръща внимание и че няма да може да бъде актуализиран дневният минимален и максимален размер на обезщетението за безработица. Остават неосъвременени и размирите на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), както и средномесечният доход и размерите на месечните и еднократните помощи по Закона за семейни помощи за деца.

Дончев се притеснява, че партиите може да си купят любовта с бюджета

Трябва да се проведе разговор в бюджетната комисия между служебния финансов министър, експерти от Министерство на финансите и Българска...

Посочва още, че не е предвидено увеличение и на други нормативно определени плащания.

Омбудсманът изразява безпокойство и по отношение на Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Проф. Ковачева подчертава, че във време на растящата инфлация са необходими действия за приемане на бюджети, които да позволяват на хората да покриват своите нужди и задължения към държавата.

„С цел гарантиране на правото на хората с трайни увреждания на справедлива.

ОЩЕ: Омбудсманът настоя за спешна актуализация на медицинските изделия за хората с увреждания

Социалният министър: Поне още 3 месеца няма да има по-висока минимална заплата

В следващите 3 месеца ще се запази равнището на минималната работна заплата, която е 710 лв. Това заяви социалният министър Лазар Лаза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com