Омбудсманът: Увеличете контрола, не спирайте плащанията на болничните

1909
Омбудсманът: Увеличете контрола, не спирайте плащанията на болничните
Снимка: БГНЕС

Първите три дни от болничния трябва да останат платени, за да не се ощетяват гражданите, призовава омбудсманът Диана Ковачева. Според нея, решението на проблема с фалшивите болнични листове не е в ограничаването на плащането или намаляване на обезщетението, а в повишаване на контрола при отпускането им. Това е и първата позиция на новият защитник на гражданските права след всъпването й в длъжност.

Преди дни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предложи точно това - тези дни да останат неплатени. Позицията му дойде в отговор на дискусията и предложенията за промяна в схемата за обезщетение при болест заради растящият брой злоупотреби с болнични листове. Партия "Воля" внесе в деловодството на НС искане за промяна на съществувашия ред и връщане на старото положение, при което първите три дни болничен се поемат от НОИ.

Лекари искат санкции и за пациентите при фалшиви болнични

В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отгов...

Статистиката, че всеки четвърти болничен лист в България се издава на здрав човек или че фалшивите болнични листове е най-голямото източване на държавата в наши дни, не може да се пребори с мерки, които не отчитат правата и на гражданите, които са гарантирани по Конституция. Става ясно от позицията на Диана Ковачева

"Без съмнение ощетени са всички. През първите три работни дни това е добросъвестният работодател, който не само заплаща обезщетението за временна неработоспособност, но може да извърши и разходи за извънреден труд. Ако периодът на временна неработоспособност продължи по-дълго, ощетен е и НОИ, който заплаща остатъка от болничния, а и в крайна сметка се засягат интересите на всички граждани, които внасят социални осигуровки. В по-глобален мащаб ощетено е обществото и гражданите, чиито средства за осигуровки изтичат за заплащане на подобни недължими обезщетения.", подчертава омбудсманът.

Решение, при което не се изплаща обезщетение в първите три дни от болничния, практически няма да реши проблема със злоупотребите, а само ще утежни положението на болния във времето, когато има най-големи разходи за лечение и така работещите са застрашени от оставане без доходи в труден за тях момент, казва в позицията си Ковачева.

Също така "предложението първите три дни да бъдат за сметка на работещите граждани ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност, което оценявам като неприемлива възможност", заявява омбудсманът.

Държавата да поеме първите 3 дни от болничните, предлагат от "Воля"

От 1 януари 2020 г. държавата да поеме обезщетенията за първите три дни от болничните, вместо работодателите. Това предлагат в законода...

Отнасям се с разбиране към факта, че темата е важна за работодателите, за чиято сметка е обезщетението през първите три дни, продължава Ковачева. Злоупотребата с права и тяхното упражняване, ако това накърнява права или законни интереси на други, не бива да се толерира. Справедливо е да се отбележи, че неправомерното използване на болнични листове натоварва неоснователно както работодателите, така и осигурителната система и води до значителни загуби за тях и за държавата.

В този смисъл ключов въпрос при решаването на проблема следва да бъде упражняването на по-ефективен контрол както при издаването на болничните листове, така и по отношение спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност. Необходимо е, при всеки конкретен случай на съмнение, заинтересованите страни активно да използват всички налични законови механизми, включително и чрез ангажиране на институциите, натоварени със съответните контролни правомощия в тази област.

Вземайки предвид горните съображения, като омбудсман и защитник на правата и интересите на гражданите, призовавам към конструктивен, експертен диалог между представители на всички заинтересовани страни за предприемане на мерки, които да препятстват злоупотребите, но без да се допуска отнемане на установени права на работещите и осигуряващи се граждани, предназначени за обезпечаването им в трудни за тях моменти, завършва омбудсманът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com