Опитите за нелегално преминаване на границата се увеличили двойно

2033
Опитите за нелегално преминаване на границата се увеличили двойно
Снимка: БГНЕС

През август опитите за нелегално преминаване на границата са се увеличили двойно спрямо юли и затова МВР засилва и разнообразява мерките за контрол. Това обявиха на пресконференция в Бургас главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов.

Ден след като премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю обяви за основна цел възпирането на очакваната по-висока мигрантска вълна от Турция в опит да обясни екстрадицията без съдебно решение на турския гражданин Абдулах Бююк, днес професионалното ръководство на ведомството, цитирано от "Фокус", обяви началото на специализирана полицейска операция за проативодействие на незаконната миграция и каналджийството.

Хванаха 87 бежанци при опит да преминат българо-сръбската граница

През изминалото денонощие граничните полицаи от РДГП – Драгоман са задържали 87 чужди граждани при опит да преминат незаконно бъл...

"Положително е доброто партньорство, което отчитаме последните дни, особено и след личните контакти на премиера Борисов с турския министър-председател", каза Костов. По-рано днес пресслужбата на турското правителство съобщи, че в телефонен разговор с Борисов турският министър-председател Бинали Йълдъръм е предложил България и Турция да предприемат механизъм за двустранно сътрудничество.

Предстоят засилени полицейски проверки по пътищата в оценяваната като рискова Бургаска област. Фокусът ще е върху микробуси и ванове, с които може да се превозват мигранти. Ще бъдат поставени КПП-та на основните пътни артерии. Подсилена е и охраната на границата, допълва БТА.

"От началото на месеца има 1858 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница. В сравнение с месец юли има почти двойно увеличение. От началото на годината до сега има близо 30 000 опита", коментира, цитиран от "Фокус", шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов.

Идната седмица охраната на българо-турската граница се очаква да бъде подсилена от 200 души от "Фронтекс" - европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС, съобщи той. България поиска помощта в края на юли, а първите екипи на "Фронтекс" - изключително добре подготвени, с високо проходима техника, термовизионни камери, ще се включат в близките дни.

17 чужденци без документи за самоличност са задържани при спецакция в София

162-ма души, от които 119 чужденци са проверени в хода на продължаващите полицейски операции в столицата по противодействие на нелегалн...

Отделно ще бъдат командировани над 150 служители на дирекция "Жандармерия" от различните поделения от цялата страна, допълни шефъ т на звеното Христо Терзийски, който напомни, че жандармеристи са подсилили вече и охраната на курортите.

Представителите на МВР увериха, че се предприемат засилени мерки за контрол не само по границата с Турция, но и с Гърция и Сърбия.

По-рано днес в прессъобщение "Гранична полиция" обяви за задържани 87 души при опит да преминат българо-сръбската граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com