Опитът на "Екопак" - иновативното мислене стимулира разделното събиране на отпадъци

6646
Опитът на "Екопак" - иновативното мислене стимулира разделното събиране на отпадъци
Снимка: Екопак

Свиленград е една от малкото общини, които са пример за добра практика при разделното събиране на отпадъци. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Екопак" Тодор Бургуджиев.

Всъщност точно в Свиленград "Екопак" стартира успешно един от проектите, с които най-много се горедее - "Разделно събиране от врата на врата". Там, през 2016 година, са инсталирани 100 контейнера за разделно събиране на отпадъци, като два пъти в месеца боклукът от тях се прибира, а през тази година ще има десетократно увеличение на инвестицията. Причината – според статистиката кампанията е допринесла за 97% чистота на отпадъците т.е. реално разделение, а 99% от хората са използвали контейнерите.

ЕП реши: повече рециклиране, по-малко депониране и пилеене на храни

Според приетия днес (14 март) проектозакон, делът на отпадъците за рециклиране трябва да се повиши до 70% през 2030 г. от 44% днес. Евр...

Защо обаче се е получило така? Защото общинските власти са ангажирани сериозно с проблема, категоричен беше г-н Бургуджиев. По думите му те не чакат готвената още от предното правителство промяна на Закона за местните данъци и такси, касаеща изменение на начина на изчисление на такса смет (бел. ред. - вместо данъчната оценка на имота, на основа количество отпадъци – предложението вижте ТУК), а вече действат за намаляване на такса смет, ако събираш разделно. С други думи – действа принципът на иновативното мислене, но г-н Бургуджиев добави, че в Свиленград има и санкции, ако не събираш разделно, а си в програмата.

Оказа се, че от "Екопак" са опитали да приложат инициативата си и в други общини – например в Златоград преди години са раздали 5000 чувала за разделно събиране на отпадъци, без да обявят стимули, но нито един не е бил върнат, защото хората ги ползвали за друго. Истината е, че материалните стимули са начин разделното събиране на отпадъци да проработи, каза изпълнителният директор на "Екопак", според когото обаче все още твърде много общини не показват иновативно мислене по въпроса.

Пример за подобен хубав проект е и „Разделно събиране от хорека“. Това представлява разделно събиране на отпадъци от заведения. Засега проектът работи в столичните квартали "Младост" и "Студентски град", но през тази година стартира и във Варна, и в Бургас. Принципът е следният - "Екопак" плаща сметката за интернет на заведението, което желае да се включи.

Иначе като голям град, който прави най-много за разделното събиране на отпадъци, г-н Бургуджиев посочи Бургас. София има какво още да подобрява в това отношение, но радващото е, че тенденцията е точно към подобрение - особено при децата, които усвояват най-лесно, добави той.

Безплатен компост срещу платена такса смет в София

Открихме вече кампанията по безплатно предоставяне на компост срещу бележка за платена такса смет. Това каза кметът на Столична община ...

Развитието на "Екопак"

През 2016 година "Екопак България" инвестира над 4 млн. лв. в общо четири проекта за намаляване на количествата депонирани отпадъци от опаковки. Според официалните данни на компанията за 2016 година, тя е преработила 100 хил. тона опаковки, при общо 187 хил. рециклирани тона в България. Делът на опаковките за многократна употреба се е увеличил с 6,1% спрямо 2015 година. Ответните количества пуснати обратно на пазара опаковки за клиентите на компанията са 4,2% при средно ниво в България от 3%. "Екопак" работи с над 1200 партньори, като от получените оптадъци за миналата година, компанията е рециклирала 64,9% при законова норма от над 60%.

"Екопак" си сътрудничи с 64 общини, но през 2017 година ще ги увеличи с 22. За тази цел компанията инвестира 500 хил. лева. Само за миналата година обаче инвестицията в нови контейнери е била 1,485 млн. лева. През тази "Екопак" вече ще работи само с нови контейнери – тип "иглу" и в познатите цветове – жълто (пластмаса и метал), зелено (стъкло) и синьо (хартия и картон).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com