Остава ли 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел - коментират депутати

9790
Остава ли 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел - коментират депутати
Снимка: iStock

Отстъпката от 25 стотинки за литър бензин или дизел беше въведена от правителството на Кирил Петков. Тя е в сила до 1 декември 2022 г. Каква обаче е нейната съдба? Заложена ли е тази мярка в бюджет 2022 г., ще претърпи ли промяна и ще се окаже ли проблем становище на ЕК за неспазен принцип на единния пазар на ЕС, както намекна в свое телевизионно участие служебният финансов министър? По тези въпроси Actualno.com разговаря с представители на част от партиите в парламента, които са членове на Комисията по бюджет и финанси.

ОЩЕ: Без отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел след сигнал от ЕК

Теменужка Петкова от ГЕРБ коментира, че отстъпката, свързана с цената на дизела от 25 стотинки, е лимитирана като размер и тя е на стойност 150 млн. лв. до изчерпване на лимита.

"Ние от ПГ на ГЕРБ и нашите партньори от СДС внесохме законопроект, който е свързан с разработването на механизъм за компенсиране на потребителите на горива. Той е много ясно разработен в нашия проект на закон и предвижда такава възможност за компенсация както на физически лица, така и на бизнеса", каза тя. По думите ѝ е предвидено да се прави отчисление на свръхпечалбите и средства от това да постъпват във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", след което да бъдат трансферирани в НАП и от там по същия механизъм, както с 25-те стотинки да бъдат връщани на хората.

"Наред с това е предвидена възможност Министерски съвет да определи механизма, по който да бъде определена вноската, по която рафинерии трябва да внасят във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и тези средства да се върнат обратно при потребителите", уточни тя. 

"Ние от ПГ на ГЕРБ-СДС влагаме изключително много усилия и мислим за българските потребители и как да улесним техния живот през предстоящите зимни месеци и всичко, което зависи от нас, ще бъде направено", каза още Петкова. 

ОЩЕ: ГЕРБ внесе законопроект за намаляване на цената на бензина с 1 лев (ВИДЕО)

Петкова коментира още, че от публичната информация от страна на Министерство на финансите, става ясно, че се води активен диалог с ЕК. "Сигурна съм, че те ще защитят този механизъм, който работеше до настоящия момент с отстъпката от 25 стотинки. Разбирам, че колегите, които работят по отношение на държавните помощи, също са ангажирани изцяло с този процес. Да се надяваме на успешна развръзка на този диалог с комисията", добави още депутатът от ГЕРБ.

Проф. Румен Гечев от БСП уточни, че въпросът за помощта от 25 стотинки не е коментиран все още в партията и изрази пред медията ни личното си мнение.

"Моето впечатление и мнение чисто икономически и социално е, че по-добре тези пари да се насочат само към наистина нуждаещите се. Сега се ползват и от хора, които имат високи доходи", каза още проф. Гечев. Според него, който има автомобил, не е с най-ниски доходи така или иначе. Той смята, че средствата от около 150 млн. лв. могат да отидат целево само към нуждаещите се, а не да се дават на бедни и богати.

В контекста на становището на ЕК проф. Гечев коментира, че дискусията въобще отпада, ако има юридически проблем. Той все пак обърна внимание, че такива отстъпки са правени в Гърция и в други страни.

ОЩЕ: На комисия: Бюджет 2022 г. е удължен

Мартин Димитров от "Демократична България" от своя страна каза, че въпросът с помощта от 0.25 лв. на литър бензин и дизел не е уреден по никакъв начин в удължителния закон за бюджета. "Този въпрос остава отворен", каза депутатът. По думите му този въпрос може да се реши не само в бюджета, а и с друг акт на парламента.

Според него трябва да се случат три неща. "Ако гледаме глобалната картина, петролът сорт "Уралс" е по-евтин от другите сортове и това не води до пропорционално намаляване на цените в България до момента. От цялата работа не трябва да отпада забраната за износ на продукти от петрол, за да може отстъпката да остава на територията на България. Нещо, за което от служебният кабинет тръгна да прави обществено обсъждане. От 1 януари 2023 г. влиза в сила законопроект, който аз внесох, да са ясни свободните капацитети в данъчно-акцизните складове, за да може да се внася и търгува с петролни продукти по-лесно и с по-големи количества. Третият въпрос е дали да се наложи данък върху петрол, който да отива към потребителите, който да замести тези 0.25 лв. Разсъждаваме в момента по въпроса дали е възможно да наложим такъв данък и приходите от него да отиват върху цената, т.е. към потребителите на горива", заяви още Мартин Димитров. 

Той коментира и становището на ЕК, като уточни, че не го е видял черно на бяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com