От 2016 г. в ЕС влизат нови правила за лозарството

5358
От 2016 г. в ЕС влизат нови правила за лозарството
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Собственицити на винени сортове лозя да побързат и да закупят права за засаждане до края на тази година, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила. Това призова по БНР директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

България има 600 хиляди реално засадени декара с лозя. Всяка страна - членка на ЕС има квота. Ние имаме право на 800 хиляди декара. Тази разлика са така наречените права от национален резерв, които можем да ползваме до края на тази година. Ако не ги ползваме, губим ги безвъзвратно. Един декар право да засадиш лозя стурва 1,50 лв. Трябва да се притежава задължително е вид собственост на земята - собствена, под аренда, под наем.

Унищожени са между 20% и 50% от реколтата на грозде

Голям процент от лозарските насаждения са засегнати от градушката или от различни болести, предизвикани от валежите. Това каза директор...

До края на тази година закупуването на тези права се осъществява в Изпълнитерната агенция по лозата и виното. Това дава възможност да се кандидатства за европейски средства. Правата са за две години. Това право после минава в разрешение за засаждане. След като изтече правата се губят. Има риск, ако не се активизират гроздопроизводителите. Това е един от печелившите отрасли, има бърза реализация. От 2016 г. в целия ЕС влизат нови правила по отношение на лозовите насаждения. На база реално засадените площи на всяка държава се дава 1 процент повишение - ние имаме 600 хиляди декара в момента, от 1 януари 2016 България ще полчучи възможност да задаси нови 600 хиляди декара. От 2016 до 2030 година ще се получава всяка година по 1 процент повишаване за лозарския потенциал. но този 1 процент не се финансират с европейски средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество