От БСП се съмняват, че някой източва приходите на Перперикон

13529
От БСП се съмняват, че някой източва приходите на Перперикон
Снимка: БГНЕС

Голяма част от туристическите такси на Перперикон влиза не в общинската хазна на Кърджали, а в частни джобове. Това подозрение изказа областният лидер на БСП и общински съветник Георги Кючуков, предаде БГНЕС.

Кючуков стигнал до този извод, след като се запознал с отчета на директора на Регионалния исторически музей в града Павел Петков. "На общинския паркинг в подножието на скалния град годишно спират около 700 автобуси и 10 000 леки коли. Изчисленията на базата на средния брой туристи показват, че постъпленията трябва да бъдат около 80 000 лева – за вход, паркинг и беседа на екскурзовод. Безплатният паркинг поема 300 автобуси и 5 000 коли за година, тези туристи също плащат билетче за вход и беседи. Къде обаче отиват парите - трябва да се направи разследване, двойно повече средства трябваше да са постъпили", коментира Кючуков.

Монетният автомат за входа към паметника се е повреждал 5 пъти в рамките на две седмици, но нито общината, нито музейното ръководство вземат мерки, каза червеният общински съветник. Подозренията му са насочени и към жители на близкото до Перперикон село Болярци, които причаквали посетителите в храстите и ги разхождали по скалите, а после ги изнудвали да плащат. При отказ дори следвали заплахи и неприлични жестове. Заради този проблем много пъти е викана полиция, посочи Кючуков. Той отбеляза, че Община Кърджали инвестира сериозно в поддържането на уникалния паметник, но обслужването е отчайващо. Според него приблизителните загуби на общинската хазна за последните 5 г. след въвеждането на таксите достигат 400 000 лева.

Директорът на музея Павел Петков отчете, че приходите от туристите на Перперикон от началото на годината до момента възлизат на 83 998 лева. Там работят 4 музейни служители, в това число един екскурзовод. За тях общината осигурява допълнително финансиране от 10 000 лева, но те са за заплати, телефони и поддръжка на химическите тоалетни, обясни Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com