От "Протестна мрежа" настояват за проверка на паравоенните организации у нас

4552
От "Протестна мрежа" настояват за проверка на паравоенните организации у нас
Снимка: Ивайло Анев/Actualno.com

Членове на "Протестна мрежа" изпратиха до медиите призив, в който настояват българските институции да започнат проверка на паравоенните организации у нас.

Искането им е провокирано от похода на "Нощните вълци", считани за приближени до руския президент Владимир Путин.

В писмото си от "Протестна мрежа" настояват още за "установяване и неутрализиране на международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации".

Публикуваме призива, изпратен от "Протестна мрежа":

Бивш охранител на Иво Карамански съди Асен Генов заради "Нощните вълци"

Един от хората, подкрепили похода на "Нощните вълци" в България, е завел дело срещу блогъра и колумнист на Actualno.com Асен Генов. Ста...

"На 30 юни и 01 юли 2016 г. се разиграха знакови за демократична България събития, които бяха провокирани от посещение на групировката „Нощни вълци”, по-известни като „рокерите на Путин”.

Налице са данни, четази групировка е финансирана от руското правителство, техни членове публично споделят, че участват активно в бойните действия в Източна Украйна на страната на руските военни и сепаратистите. Техният лидер Александър Залдостанов открито проповядва за възстановяване влиянието на Москва в бившите подопечни територии, подчинени на СССР.

Пристигането на Нощните вълци в България изведе на показ и една вътрешна за България про-рускапаравоенна организация наричаща се Военен съюз „БНО ШИПКА“, която през последната година открито проповядва за въоръжаване и мобилизиране на населението за „всенародно въстание“, извършва практически военни обучения и набира бойци – най-вече бивши полицаи и бивши военни.

На 30.06.2016 г. при пристигането на тъй наречените „Нощни вълци“ в гр. Бургас български граждани изразиха своето недоволство към този провокативен поход и към участието на членове на групировката в бойни действия в Източна Украйна. Недоволството бе изразено чрез плакати и мирен протест. Протестиращите българи бяха нападнати от членове на Воински съюз „БНО ШИПКА“ и жестоко и унизително бити, за което са налице видео файлове и доказателства.

Смятаме, че са налице достатъчно данни, че в България имат действат прорускипаравоенни организации, които са близки до режима в Москва и са готови да се изправят срещу български граждани, ако се наложи да защитават руските интереси и политика в България. Същитепаравоенни организации проповядват чрез он-лайн медии незачитане към българските институции и необходимостта от всенародно въстание.

Борисов: Притеснявах се „Нощните вълци“ да не срещнат точния мерник на Местан

Министър-председателят Бойко Борисов изказа мнение за руската рокерска група „Нощни вълци", която мина през България преди дни. ...

Като български граждани и граждани на Европейския съюз сме силно обезпокоени от безпрепятствените действия и развитието на такива организации на територията на Република България и на Европейския съюз.

Дейността, която въпросните паравоенни структури развиват в България значително наподобява действията напроруските сепаратистки групировки в Източна Украйна. Последните след „вътрешни въстания“ през 2014 г. отцепиха части от украинската територия и ги обявиха за Донецка и Луганска народни републики.

Поради изложеното по-горе настояваме българските институции в лицето на Министерски съвет, ДАНС и Прокуратурата да предприемат всички необходими мерки за:

1. Проверка на законосъобразността на уставите, публикациите и действията извършвани от паравоенните организации в България.

2. Проверка на произхода на средствата, с които се извършват обученията и дейностите на паравоенните организации.

Пострадалите от боя заради "Нощните вълци" в Бургас - арестувани заради "държане на плакат"

Иван има счупване на прешлени. Това заяви Иво Дошев, визирайки Иван Панчев – и двамата арестувани заради сблъсък с паравоенна гру...

3. Установяване и неутрализиране на международната заплаха за националната сигурност на страната от чужди институции и организации.

Настояваме също така европейските партньори на България да предприемат съответните инициативи и действия по неутрализиране на очевидната заплаха за националната сигурност на България, а също и за сигурността на Европейския съюз като цяло. Прилагаме Сигнал до прокуратурата, в който са описани действията и публикации на паравоенната организация Войнски съюз „БНО ШИПКА“ с искане същите да бъдат проверени и да бъде установено дали представляват нарушения/престъпления според българското законодателство.

С уважение,

Български граждани,

Членове на Протестна мрежа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...