X
 
 

От "Системата ни убива" настояват за проверки във всички центрове от семеен тип

1740 0
От "Системата ни убива" настояват за проверки във всички центрове от семеен тип
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
От движението "Системата ни убива" настояват да бъдат извършени проверки във всички Центрове за настаняване от семеен тип в страната.

Искането е отправено в писмо до президента, председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор и омбудсмана.

Над половината от децата, отглеждани в институции, имат психически смущения

Повече от половината деца, отглеждани в интституции, имат психически смущения, заяви Весела Банова, директор на сдружение "Дете и прост...

Повод за настояването е излъченият преди седмица филм на ВВС за случващото се в центровете, където се отглеждат деца.

От инициативата настояват да бъде установено реалното състояние на децата и хората, настанени в тези институции, да бъдат посочени виновниците за неглижирането на деца и на хора с увреждания и да се потърси персонална отговорност. В писмото се настоява още в проверките да участват лекари и представители на гражданското движение "Системата ни убива".

Припомняме, че ВВС излъчи документалния филм "Скритите деца на България". Авторката Кейт Блюит се връща в  България, за да проследи съдбата на три деца от дома в Могилино, чиято история разказа преди 12 години. Тогава филмът на ВВС провокира реформа и замяната на домовете с по-малки центрове от семеен тип.

Авторката Кейт Блюит се среща със същите деца в новите центрове. Изводът й е, че въпреки промените, условията на изолация и отношението към децата са същите. Преди дни по искане на три организации, едната българска, съдът на Европейския съюз образува дело срещу Европейската комисия, защото отказа да спре финансирането за изграждане такива домове у нас.

10 000 деца са изведени от институциите у нас за последните 10 години

Около 10 000 деца са изведени от институциите в България през последните 10 години, с което процесът по деинституционализация в стран...

В петък от социалното министерство излязоха с позиция по казуса. В нея се казва, че проверка е установила, че всички деца и младежи в центровете са в добро състояние, забелязва се напредък в развитието и социалните умения и добро качество на грижа за тях.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...