Отбелязваме 110 години от смъртта на Петко Каравелов

6542
Отбелязваме 110 години от смъртта на Петко Каравелов

Ученици от родното място на Петко Каравелов – Копривщица, ще бъдат специални гости на Народното събрание на 6 февруари – деня, в който се отбелязват 110 години от смъртта на големия български политик и държавник, съобщи БГНЕС.

Събитието е част от поредицата инициативи, с които през 2013 година ще бъдат чествани две паметни дати – 110 години от смъртта (6 февруари) и 170 години от рождението (5 април) на Петко Каравелов.

Умира Петко Каравелов

Петко Каравелов е роден на 24 март 1843 година в Копривщица. Той е по-малкият брат на големия български общественик и революционер Люб...

Гости на парламента ще бъдат и представители на Инициативния комитет за честванията. Комитетът е учреден по инициатива на Община Копривщица, Общински съвет – Копривщица, Софийска област и Общобългарски комитет "Васил Левски". Сред планираните от Инициативния комитет прояви за отбелязване на годишнините са откриване на барелеф на Петко Каравелов в родното му място – Копривщица, научна конференция, изложби и ученически дискусии в училища, носещи неговото име. Юбилейните прояви са под почетния патронаж на председателя на парламента Цецка Цачева. Тя посрещна гостите на днешния 6 февруари в 8.50 часа в Южното фоайе на парламента. В началото на пленарното заседание те ще бъдат приветствани в пленарната зала, съобщават от пресслужбата на НС.

Също днес Цецка Цачева и народни представители ще присъстват на заупокойна служба в памет на големия български държавник. Възпоменателното събитие ще бъде от 14.30 часа в храма "Свети Седмочисленици". В 15.00 часа ще бъдат поднесени цветя на гроба на Петко и Екатерина Каравелови. Организатори са Студентското общество за конституционализъм и демокрация и Кръжокът по конституционно право към Софийския университет. В церемонията ще се включат председателят на парламента и народни представители. Студентката от СУ "Св. Климент Охридски" Мария Трионджиева ще произнесе възпоменателно слово.

Редактор: Пламен Георгиев

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com