Отец Николай Нешков: Задушница е грижа за душата на човека

10209
Отец Николай Нешков: Задушница е грижа за душата на човека
Снимка: iStock/Guliver

Архангелова задушница е денят, в който почитаме мъртвите си близки. Тя е винаги в съботата преди Архангеловден, който предшества рождественския пост. Отец Николай Нешков от столичния старинен митрополитски храм „Свети Николай Мирликийски чудотворец“ призова миряните да не се стичат към храмовете заради усложнената епидемична обстановка, да подадат имената на своите близки и да проследят Заупокойната Св. Литургия онлайн.

В интервю за БГНЕС той разказва за традицията и символиката на задушница.

Архангелова задушница е

Всяка година в съботата, предшестваща големия християнски празник, посветен на водача на небесното войнство - св. архангел Михаил /Арха...

„Три са големите задушници, преди трите големи поста в църквата. Рождественски, както сега, Великденски и този, посветен на Петър и Павел през юни. Няма канон за задушница, има традиция, която е много плътна и древна. Заупокойната молитва е присъща предимно на православната църква. Това по никакъв начин не е някакво акцентиране върху смъртта и върху мъртвите хора, обратно. Последованието на панихидата е възскресно, пасхално последование. По стара традиция ние трябва да облечем бели дрехи и да държим запалени свещи като на Пасха, защото първото, което църквата има като свое послание и надежда, че всеки мъртъв човек ще възкръсне. Неговото тяло, предадено на Земята ще бъде върнато на небето. По никакъв начин панихидата не е нещо тъжно, че някой си е отишъл, а че някой е жив и ние сме в единение с него“, обясни той.

От думите му стана ясно, че на този ден, по стара традиция, панихидата се извършва след Св. Литургия и чак след това се ходи на гробища.

„Акцентът първо е върху възкресната служба, споменаването на душата. Оттам идва дума задушница, за душата, грижа за душата на човека, тъй като тялото му е предадено на Земята и очаква своето Възкресение“, добави още отец Николай.

Той обясни, че покойниците не престават да бъдат наши братя, наши сестри, наши деца, наши родители и е убеден, че нашите отношения се запазват.

Архангелова задушница 2020

Задушница е денят, в който отдаваме почит на мъртвите. През 2020 година Архангелова задушница се пада на 7 ноември, събота. Тя се нарич...

„Всяка молитва отправена за тях ни свързва не просто, но пред Бога ние започваме да ставаме човешка общност, на която той не може да не помогне, тъй като между нас вече няма противоречия. Всеки от нас е забелязвал как, когато някой си отиде преставаш да изпитваш злоба, дребнави чувства, завист, просто искаш той да е добре. Когато хората се събират затова нищо лошо не може да се случи“, припомня отчето.

Отец Николай разказа, че досега службата в София е започвала в 9 ч., но заради епидемичната обстановка не е добре да посещаваме храма.

„Апелът ми е – по възможност не ходете в храмовете, дайте своите имена. Задушницата ще се състои. Всеки трябва да се съобрази с обстановката в момента. Никой да не се притеснява, че не отивайки на църква би нарушил традицията на задушница. Хората изпращат имената на своите покойници, а ние тук се молим. Службите ще се предават и на живо в социалните мрежи“, заяви божият служител и призова да се раздават само пакетирани храни.

„Традиционното приношение на панихидата е хляб, жито и вино. Има директна евангелска препратка поради притчата за житното зърно, което Христос произнася. Житното зърно, казва, ако ли не умре, остава си само. То не пониква, от него клас не става. Ако ли пък умре, от него израства стократно повече. Когато човек си отиде от този свят, когато бъде преселен, представен или новопредставен. Той в идния век на Божието царство ще бъде много повече отколкото е сега. Житото е да ни напомни, че в нас има много повече отколкото си представяме. Хлябът напомня щедростта на Бога, а виното напомня радостта от царството божие“, обясни символиките на храните, които използваме за обреда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com