Парите за капиталови ремонти с 30% повече за общините

1739
Парите за капиталови ремонти с 30% повече за общините
Снимка: НСОРБ

Средствата за капиталови разходи ще бъдат увеличени с 30% за настоящата година, което значи 67 млн. лв. повече спрямо 2021-ва. Общата изравнителна субсидия пък ще се покачи с 15% или с 49,4 млн. лв. Това стана ясно след като приключи вторият етап преговори между Националното сдружение на общините в Република България и министъра на финансите Асен Василев при подготовката на проекта за бюджет`2022.

По проблема с резкия скок в цените на тока от НСОРБ смятат, че прилагането на утвърдената схема за подкрепа на бизнеса не е релеавантна към общините, които изпълняват обществени функции, възложени им по закон. „Двете страни се споразумяха да бъде изработен механизъм за подпомагане на публичните структури, в това число и общините. През следващата седмица предстои работна среща по темата“, информират от сдружението.

Силвия Георгиева, НСОРБ: Темата за финансовата децентрализация вече не е табу, а приоритет

Успяхме да върнем в дневния ред на държавното управление темата за децентрализацията. Сега това не е тема табу, а приоритет, вписан в к...

Според НСОРБ има нужда от национален ресурс за подкрепа на общински инфраструктурни проекти, включително и чрез  създаване на „Фонд за общински инвестиции“ в размер на 1 млрд. лв. „Очакваме да бъдат изготвени ясни и прозрачни правила за кандидатстване и приоритизиране на общинските дългосрочни инвестиции, както и устойчивостта на подхода да бъде гарантирана със съответните промени в Закона за публичните финанси“, съобщиха от НСОРБ.

От сдружението считат, че добра основа за стартирането на фонда може да бъде вече събраната и налична в МФ информация за заявените от общините мащабни инвестиционни проекти с единична стойност над 0,5 млн. лв.

За всеки подобен проект общините имат подадени в министерството прогноза за паричните потоци за следващите 3 г., подробна информация за проектната готовност (идейна фаза, разрешение за строеж, друго), обосновка и индикатори.

Този механизъм според НСОРБ би дал равен достъп на общините до допълнителни средства за инвестиционни дейности.  Средно годишно по около 130 общини са получавали допълнително финансиране с ПМС.

Общините към премиера: Ценовата криза с тока и газа ни поставя в безизходица

Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) информира министър-председателя Кирил Петков за тревогата на всички общини след ц...

Тъй като все още не са получени проектите на стандарти за делегираните от държавата дейности за 2022 г., общините запазват своите резерви. Според предоставените към момента работни варианти се предвижда:

-          за дейност „Общинска администрация“ – увеличение с 3,8% - 16 млн. или със 7% - 30,4 млн. лв., като НСОРБ подкрепя по-значителния ръст на субсидията;

-          за функция „Образование“ – увеличение с 12% - 376 млн. или с 18% - 560,8 млн. лв., в това число 146,9 млн. лв. или 84,8 млн. лв. по новия норматив за издръжка на дете в общинска детска градина или общинско училище, включващ и компенсиране отпадането на съответните такси по ЗМДТ;

-          за функция „Здравеопазване“ – увеличение с 36,8 млн. лв. или 18%, в това число 17,6 млн. лв. по новия норматив за издръжка на дете в детска ясла, включващ и компенсиране отпадането на съответната такса по ЗМДТ.

-          за функция „Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ – увеличение със 111,5 млн. лв. или 26%;

Общините се тревожат, че разходите им растат, но засега не пипат данъците

Сериозно притеснение за старта на 2022 година има сред кметовете - заради липсата на държавен бюджет и повишаването на цената на тока, ...

-          за група „Култура“ – увеличение с 11,2 млн. лв. или 7%;

Очакваното увеличение на ресурса за делегираните от държавата дейности по бюджетни функции се очертава да бъде с общо 755,8 млн. лв., като новите стандарти за делегираните от държавата дейности влязат в сила от 1 април 2022 г.

Участие в срещата с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев взеха Даниел Панов – председател на УС и кмет на Велико Търново, двама от заместник-председателите – Донка Михайлова (кмет на Троян) и Иво Димов (кмет на Димитровград), Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община, Златко Живков - член на УС и кмет на Монтана, заместник-кметът на СО Дончо Барбалов, изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева и ръководителят на екип в НСОРБ Даниела Ушатова.

Даниел Панов изразил надежда в законопроекта за държавния бюджет общото увеличение на основните бюджетни взаимоотношения да бъде поне с 872 млн. лв.

НСОРБ осигури 4 млн. лв. за форуми и семинари

Рамково споразумение с трима участника сключи Националното сдружение на общините в България за сумата от 4 милиона лева без ДДС, предна...

Вицепремиерът Асен Василев информирал, че правителството ще предприеме стъпки за покриване на разходите на ВиК-дружествата за електроенергия, за да може да бъде гарантирано системното водоснабдяване на гражданите.

Паралелно с това кабинетът щял да осигури консултантска подкрепа за разработването на компетентни бизнес планове на дружествата, така че те да гарантират реални инвестиции, проследимост на резултатите и ясен ефект.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com