Патриотите вдигнаха блокадата на турската граница, готвят нови протести в петък и събота

2697
Патриотите вдигнаха блокадата на турската граница, готвят нови протести в петък и събота
Снимка: БГНЕС

Блокадата на граничния пункт "Капитан Андреево" приключи. Протестиращите патриоти се заканиха в петък и събота отново да протестират на граничния пункт. Само три автобуса с пътници от Турция останаха блокирани на пункта.

Автомобилите се пропускаха на всеки кръгъл час за по 10-15 минути. Пътуващите от Турция изчакваха търпеливо.

Свалихме блокадата и вече сме в подготовка, след като видим каква ще е реакцията от турска страна и съответно от българска, евентуално да направим пътна блокада и два дни преди изборите. Това каза за Фокус Валери Симеонов, лидер на НФСБ и съпредседател на „Обединени патриоти – НФСБ, ВМРО и АТАКА“.

„Удовлетворен съм изключително от мотивацията, от готовността на нашите поддръжници, от организацията. Нямаше проблеми. Само в Малко Търново е имало известни сблъсъци с полицията. Тепърва ще установим от какво са били провокирани“, посочи още лидерът на НФСБ.

Той допълни, че на всеки час са били пропускани леките автомобили на нашите сънародници, които са чакали да преминат през пунктовете. „Така че нямаше някакви проблеми. Даже имаше хора, които, преминавайки със свалени стъкла, викаха: „Да живее България!“, поздравяваха ни, нямаше никаква негативна реакция“, отбеляза още Валери Симеонов.

Днес след 10.00 часа движението на "Капитан Андреево" беше блокирано от обявените от патриотите протести срещу изборния туризъм от Турция. Първоначално протестът беше обявен като мирен, но в последствие хората решиха да блокират платното за движение от Турция за България и струпаха на него автомобилни гуми и опънаха синджири.

Дошлите на границата споделиха, че са против т. нар. "изборен туризъм" и имат информация, че от южната ни съседка щели да пристигнат 1000 автобуси с наши сънародници, които имат право да гласуват в България.

По данни на БНР от граничния пункт на ден преминават по 5 извънредни автобуса. По редовните линии се движат между 30 и 50.

Преди около час приключи и протестът на българо-турската граница край Малко Търново. По време на 3-часовия инпровизиран митинг на пункта не пристигнаха автобуси с избиратели от Турция и до блокади не се стигна.

С носии и икони патриотите блокираха "Капитан Андреево", за да не пуснат автобусите от Турция

Коалиция "Обединени патриоти" блокира движението на ГКПП „Капитан Андреево“ в знак н апротест срещу изборния туризъм от Тур...

Около 10.50 ч. протестиращите пристигнаха с огромен транспарант "Браним България, пазим Европа". Кукерски групи танцуваха по платното. Около 12.00 ч. служителите на МВР изблъскаха протестиращите в едното платно и получиха силен отпор от тях. Нямаше обаче пострадали.

Протестът продължи мирно без да пречи на движението.

По-рано днес протестиращи срещу изборния туризъм блокираха пътя към граничния пункт "Лесово". В момента преминаването през българо-турската граница става без проблем. Движението през граничния пункт беше спирано три пъти до момента за по няколко минути. В протеста се включиха около 80 души от Ямбол, Сливен, Елхово и близките гранични села.

Под километър е опашката от тирове, които чакат да преминат в Турция и на практика протестиращите не забавят движението, нито на тежкотоварните, нито на леките автомобили. Засиленото полицейско присъствие продължава и в момента.

От сутринта през пункта не е преминал нито един автобус с български изселници, проявяващи желание да гласуват тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com