Плевнелиев: Европейският дебат е на дневен ред и България ще даде своя принос

1954
Плевнелиев: Европейският дебат е на дневен ред и България ще даде своя принос
Снимка: БГНЕС

На предстоящата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа в София през май 2016 г. ще бъдат препотвърдени основните принципи, върху които е изградена демократична Европа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред представители на българските медии в Страсбург.

Държавният глава посочи, че през следващите две години ще бъде проведена и среща на високо равнище на държавите-членки на Съвета на Европа, на която ще бъдат утвърдени, приетите в София решения за демократично и мирно развитие, съобщиха от прессекретариата на президента.

Плевнелиев: През юни ще стане ясно дали ще се кандидатирам за втори мандат

Президентът на България Росен Плевнелиев заяви, че през юни месец ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат. "Сега не е време, н...

„Новото поколение европейски политици сякаш забравя основополагащите документи, които гарантират мира, човешкото развитие и демокрацията и днес те отново са застрашени“, заяви президентът Плевнелиев. Европейският дебат е на дневен ред и България е готова да даде своя принос, отбеляза още държавният глава. Росен Плевнелиев подчерта, че като действащ председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа и на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България носи историческата отговорност да бъде сред водещите държави в отстояването на демократичните принципи и изграждането на нов подход в отношенията на Балканите и в Европа.

През април т.г. страната ни ще бъде домакин и на среща на министрите на правосъдието от 47 държави от Съвета на Европа, на която ще бъдат обсъдени мерки за утвърждаване на върховенството на закона и за подкрепа на активните граждански общества в региона. През същия месец нашата столица ще бъде домакин и на конференция, посветена на спазването на правата на децата и на процеса на деинституционализация, посочва БГНЕС.

„Новата стратегия на Съвета на Европа, посветена на грижата за децата до 2020 г. ще бъде обявена именно в София“, посочи президентът Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава подчерта, че на срещите си с представителите на Съвета на Европа е получил уверение, че европейските институции оценяват високо честния подход на българските институции към проблемите в правосъдната система и са готови да подкрепят предприетия процес на реформи.

Плевнелиев ще каже дали се кандидатира през лятото, сега имал много работа

Има много смислена и неотложна работа за вършене в държавата. 2016 г. е решителна за важни реформи. Вярвам, че 2016 г. не бива да е г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество