Плевнелиев: Решението за Гърмен са институции, които гарантират, че правилата важат за всички

6070
Плевнелиев: Решението за Гърмен са институции, които гарантират, че правилата важат за всички
Снимка: БГНЕС

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, предаде БГНЕС.

По думите на държавния глава както правилата за строителството, така и тези за използване на езика на омразата са еднакви за всички. Според президента институциите трябва да се обърнат към хората, да бъдат обективни и да заемат страната на законите, а когато някой е строил незаконно - да си понесе отговорността.

"Проблемът е комплексен, имаме социален елемент, когато имаме бедност и много от противозаконните действия и престъпления се базират на лошата икономическа перспектива. В този смисъл проблемът е социален, но той е и политически, защото много политици в България използва по абсолютно безотговорен начин езика на омразата. Те са готови да запалят килимчето и да подклаждат агресия, но не са готови да заменят политическата си идентичност в интерес на сигурността и спокойствието", каза Росен Плевнелиев, коментирайки събитията в община Гърмен.

Според държавния глава много често виждаме политици, които не подкрепят институциите в тяхното желание да наложат ред. "Трябва да дадем пълна свобода на институциите и прокуратурата да се намеси срещу тези, които използват езика на омразата, на МВР и разбира се, на Държавната агенция за строителен контрол. Когато гражданите видят, че правилата важат за всички, всички ще ги спазват", подчерта Плевнелиев.

Той коментира и ултиматума, който Патриотичният фронт постави пред управляващата коалиция. "Държавният глава не трябва да се бърка в коалиционните отношения, но за мен е важно да имаме коалиционна култура", каза Плевнелиев. Президентът изрази задоволство от това, че страната се управлява чрез коалиционно споразумение.

"Част от ангажиментите се изпълняват и някои реформи вървят напред. Изблиците на политическо напрежение са нещо нормално. Те се случват и ще се случват в България, но се надявам на устойчивост в рамките на коалицията", заяви президентът. Плевнелиев добави, че България тепърва ще се управлява от коалиции, защото "не очакваме рицаря на бял кон". Затова трябва да се работи за по-добра коалиционна култура.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com