Плевнелиев: Сблъсък на идеи ще върне избирателите

3772
Плевнелиев: Сблъсък на идеи ще върне избирателите

Отговорното отношение на партиите към избирателите и сблъсъкът на идеи, а не на компромати със сигурност ще върне избирателите към урните. Това каза президентът Росен Плевнелиев на кръгла маса за изборния процес.

Държавният глава посочи, че твърде често диалогът покрай изборите се позиционира на плоскостта на конюнктурното, на черния пиар и оклеветяването на политическия опонент на всяка цена. Така дебатите се изместват и не се водят за политическите програми и управленските идеи. Плевнелиев подчерта, че именно идеите са от първостепенно значение за изборния процес и само така може да се възстанови диалогът между партиите и избирателите, и така да се върне доверието им към политиците.

"Народът е мъдър. Той не се впечатлява от манипулации и очерняне на противника по време на избори", каза държавният глава. Росен Плевнелиев посочи, че хората ще оценят и ако на изборите догодина тези, които не спечелят, стиснат ръката на победителя. Репутацията на държавата е важна. Тя зависи от това какви избори ще произведем през 2013 г. Президентът призова да се мисли за избирателите, а не самоцелно за изборните резултати. Имаме достатъчно време – цяла година, нека се подготвим добре и нека ги направим в интерес на гражданите и демокрацията в България.

Плевнелиев апелира към всички политически партии: "Нека не мислим конюнктурно, а държавнически". Той посочи, че всяка от тях се стреми към максимално добро представяне на изборите и това е добре, но се изострят политическите страсти, а това не трябва да бъде самоцел.

На дискусията по проблемните въпроси, свързани с изборния процес са събрани и политици, и експерти. "България има вече 20-годишен опит в провеждането на демократични избори. Това се явява едно от достойнствата и завоеванията на нашата демокрация", каза президентът при откриването на дискусията. Според него политическите партии и елит създадоха условия за провеждането на честни и демократични избори. Изборите са важен елемент за демокрацията.

Той изтъкна, че е добре, въпреки промените в законодателството, базовата рамка да бъде устойчива. Дебатът за изборния процес не е от вчера, каза Плевнелиев. Той очерта три основни дискусионни въпроса: изборният процес като технология на провеждане на изборите, битуващото съмнение в обществото за съществуването на практики като купуване на гласове и контролирания вот. Третият въпрос, който очерта, е за това дали има институционални механизми, чрез които да се повиши избирателната активност, особено сред младите.

Росен Плевнелиев смята, че за изборния процес има най-много въпроси, които се дискутират от години в обществото. Един от тях е този с избирателните списъци, друг е за статута на ЦИК, за която има предложения тя да се формира на професионален и експертен принцип.

Президентът цитира рейтингова класация на Фрийдъм хаус "Нации в преход". Според прочита на президента там е посочено, че изборният процес за последните 10 години в България има устойчив рейтинг, "който я нарежда сред страните с високи нива на демократичен изборен процес". За 2012 г. рейтинг той е 2, зад нашата страна са Унгария и Румъния.

За съмненията за порочните практики за купуването на гласове и контролиран вот, Плевнелиев посочи, че това е "предизвикателство към българска демокрация". Купуването е проблем за демократичния изборен процес, но не е проблем, който може да се реши, чрез изборното законодателство, каза държавният глава. Той подчерта, че купуването на гласове е престъпление и правораздавателната система трябва да потърси механизми за реални решения.

Редактор: Петър Проданов

Плевнелиев налага вето на Закона за горите

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, съобщиха от прессекретариа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com