Плевнелиев "За". Иска референдум за "Белене"

6419
Плевнелиев "За". Иска референдум за "Белене"

Държавният глава Росен Плевнелиев призова за зачитане на желанието на гражданите и в страната да се проведе референдум за АЕЦ "Белене".

"Парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за АЕЦ "Белене", заяви президентът Росен Плевнелиев.

"Като президент и инженер търся винаги логиката и смисъла и си задавам елементарни въпроси. Например - имаме над 500 хиляди валидни подписа за референдум. Следователно трябва да направим референдум. Иначе - ще нанесем удар по демокрацията в България. Според него "практически вече сме в процедура по референдум". "Но тогава защо в парламента ще се преговаря с появил се наскоро в последния момент фонд, който не е стратегически инвеститор", посочи Плевнелиев.

Правителството правилно поставя куп условия на неочаквано появилия се финансов инвеститор без никакъв опит в ядрената енергетика, каза още той и подчерта: "Трябва да се съобразим с хората – те искат референдум".

Всички решения трябва да се разчистят, а всички цифри и параметри трябва да бъдат поставени на масата - Кой какво е свършил, колко струва, откъде ще дойдат парите, кой ще носи риска, какви са алтернативите, как ще се отрази на следващото поколение? Нека да отговорим на тези въпроси, да направим един смислен дебат, каза още държавният глава.

Плевнелиев призова и за пълна прозрачност по енергийните проекти, за да бъде българският народ коректно информиран, преди да направи своя избор на референдум.

Нека никога повече решения за българската енергетика да не се взимат на тъмно и не се стартират милиардни проекти без договор. Трябва да се съобразим с Конституцията. Законите не ни разрешават да стартираме референдум за конкретни проекти. Още повече, че освен АЕЦ "Белене", ние имаме и АЕЦ "Козлодуй". Следователно, въпросът на референдума трябва да бъде и по-общ, по примера на Италия, Австрия и други, а именно – да се развива атомна енергетика в България в бъдеще с изграждане на ядрени мощности, да или не?, подчерта Росен Плевнелиев.

Миналата седмица изненадващо се появи мистериозен американски консорциум, пожелал да изгради с частни пари атомната централа като министър Делян Добрев заведе в парламента негови представители в парламента. Проекторешението за размразяване на проекта "Белене" и за преговори с инвеститора "Глобал Пауър" обаче все още не е гласувано от парламента. Премиерът Бойко Борисов обяви, че е наредил на службите да проверят инвеститора, и заяви по негов адрес, че ако депозира "200 млн. евро или долара", ще бъде приет.

Припомняме, че регионалният министър Лиляна Павлова съобщи в петък в НС, че проверката на подписката за референдум за АЕЦ "Белене" е приключила и резултатите са готови и внесени в НС. Броят на проверените подписи е 717 021. Коректните подписи са 543 639, което е над необходимите по закон 500 000 валидни подписи.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com