По пътя на отпадъците с Екопак България (ВИДЕО)

17465
По пътя на отпадъците с Екопак България (ВИДЕО)
Снимка: ЕКОПАК България

И тази година по традиция се проведе събитието за блогъри, организирано от "Екопак България" под надслов "По пътя на отпадъците".

То протече в три етапа, като започна започна със среща на блогърите с екипа на Екопак в офиса им, където бяха представени факти за изхвърлянето на отпадъците, както и ползите от тяхното рециклиране. От тях стана ясно, че "Екопак България" АД е най-голямата организация за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в България. В нея членуват 1195 производители и вносители на опаковани стоки, а любопитното е, че организацията не разпределя печалба.

Блогърите научиха също, че 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба, както и че рециклирането на един тон хартия спасява 13 дървета. 1 рециклирана стъклена бутилка пък спестява електричеството, нужно на телевизор да работи 1.5 часа, а хартиените отпадъци спестяват 2.5 барела нефт и 31 780 литра вода.

Честито на големите победители в #АзРециклирамЗаБългария

В днешния 5 юни - Световен ден на околната среда - Actualno.com и Екопак раздадоха наградите на победителите в конкурса #АзРециклирамЗа...

След презентацията блогъри и експерти от "Екопак" посетиха линията за сепариране на хартия, пластмаса и метал в Гара Нови Искър. Там те видяха със собствените си очи колко големи са планините от боклук. А изненадата беше пълна, след като сами се убедиха колко много отпадък е събран само от един квартал в София.

 

Ето ги победителите в #АзРециклирамЗаБългария

Вчера приключи кампанията ни #АзРециклирамЗаБългария, която организирахме съвместно с нашите приятели от "Екопак". Благодарим на всички...

След това беше посетена и линията за сепариране на стъкло в с. Равно Поле. Блогърите имаха възможността да видят новата машина за разделяне на стъклени отпадъци от опаковки по цвят. Инвестицията е от 1,5 млн. лв. и е повишила капацитета на инсталацията три пъти - от 5 т/ч на 15 т/ч. Така загубите от технологичния процес намаляват с до 10%, а съдържанието на замърсители в готовата суровина се е понижила два пъти.

По време на самото събитие бяха публикувани снимки с хаштагове #ПоПътяНаОтпадъцитеи и #ЕКОПАК в социалните мрежи, с които популярността на кампанията да стане още по-голяма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com