Полицаи и надзиратели са единни: Спрете да ни лъжете

2323
Полицаи и надзиратели са единни: Спрете да ни лъжете
Снимка: БГНЕС

"Реформа няма. Има имитация", "Реформа, ама "без реформа". Промяна, ама още от същото", "Само едно е сигурно в сектор Сигурност - несигурността", "С обещания затвори не се пазят" – гласят плакатите, които полицаи и надзиратели от цялата страна издигнаха на протеста си в София, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът на двете най-големи синдикални организации в сектор „Сигурност” – СФСМВР и ССЗБ, започна пред сградата на Министерството на правосъдието и след това се премести пред сградата на Народното събрание. Въпреки дъжда служителите на реда и надзирателите заявиха готовността си протестът им да продължи през целия ден.

Исканията на протестиращите са за увеличение на заплатите.

На протеста има полицаи и надзиратели от София, Пловдив, Враца, както и от други градове на страната.

Димитър Хайтов, член на УС на СФСМВР, заяви, че полицаите отново излизат на протест, тъй като за пореден път са пренебрегнати от страна на политическото ръководство на министерството.

„Както и Министерски съвет за пореден път ни въвежда в заблуждения, и да си кажем направо, се чувстваме излъгани“, сподели той, като уточни, че полицейските служители се чувстват излъгани „за реформите, които бяха обещани, които бяха и записани на документ, затова, че този път реформите няма да са проформи, а ще бъдат реформи, които ще доведат до реални резултати“.

Според него тези реформи трябва да гонят като цели служителите да могат да си изпълняват нормално служебните задължения, да има ясни, прости правила и от това да спечели цялото общество. „Тъй като в МВР освен полиция, има и пожарна, има гранична полиция. Много са службите, които на практика всички сектори в държавата се обслужват именно от това министерство“, каза Хайтов. Но допълни, че за да се случи това – „да са доволни хората, обществото от това, което предоставя МВР като сигурност и като услуга, ние наистина трябва да бъдем реформирани и то качествено, с резултати на практика, не само на документи“.

Рашков предлага нов модел на МВР. Потвърди увеличение на заплатите

Нов модел на МВР представя ръководството на министерството в лицето на Бойко Рашков. Това стана ясно на брифинг на министъра на вътреш...

По думите му досега разговорите с политическото ръководство на министерството са имали за цел само да запознаят служителите на МВР с това какво мислят да правят властимащите и с това социалният диалог приключва.

Ние си държим на 25% увеличение на трудовото възнаграждение, като в тези 25% са изоставания на нашите възнаграждения от 2000 година, заяви Хайтов. „Оттук нататък слагаме инфлацията, която е за всички, и съответно това е индексирано. Реалното увеличение, което искаме е не повече от 5-6%“, категоричен е той. „Тук не слагаме и финансовото затруднение, които изпитват нашите служители, тъй като немалка част от техните възнаграждения те използват, за да работят в МВР. Какво имам предвид — закупуват си сами оборудвания, закупуват си сами компютърни конфигурации, не в отделни случаи си използват личните автомобили, за да могат да работят по конкретни случаи на конкретни места“, информира още Хайтов.

Той заяви, че силно се надява исканията на протестиращите да бъдат удовлетворени след протеста, като уточни, че синдикатите искат да запазят добрите си взаимоотношения с политическо ръководство, Министерски съвет и Народното събрание.

„Просто искаме да бъдем чути най-вече. Вече искаме и да бъдем разбрани. И най-голямата ни болка — не искаме да бъдем лъгани“, каза в заключение Димитър Хайтов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com