Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден абсурд по българските пътища - плащаш солено за паднал номер

11 май 2018, 15:15 часа • 9438 прочитания

За поредния абсурд по българските пътища съобщи пред Actualno.com танцьорът и хореограф Атанас Месечков. 

Пътувайки по АМ "Тракия" от София към Варна, някъде около Пловдив пада регистрационният номер на автомобила, който шофира. Той доброволно се отклонява от пътя си и се насочва за съдействие в най-близкото РПУ - съответно - 2-ро РПУ Пловдив, където обяснява, че пътува към град Варна и моли за съдействие.

Информира службите на реда, че пътува заедно със съпругата си и малко бебе в автомобила. Месечков пита как трябва да постъпи в ситуацията и издава ли се служебен временен документ или се сменя номера в КАТ.

Във 2-ро РПУ Пловдив го очаква "приятна изненада" - оказа се, че Законът за движение по пътищата на България не предвижда подобни екстремни ситуации и точно затова пътуването на семейството спира точно там - пред районното управление. Налага се колата да бъде вдигната на платформа и да бъде пререгистрирана само  и единствено обратно в град София.

"И тук възникват многобройните ни въпроси. Ако пътуваме и това се случи в Гърция или по-далеч? Ако нямаме пари за репатрак или платформа? Ако пътува болен човек в колата и трябва да стигне до крайна дестинация и куп още въпроси...Толкова ли е трудно да обработите един сигнал и да издадете временен документ за придвижване на този автомобил. В крайна сметка - ако имаш пари ще продължиш пътуването си, ако ли не, скъпи гражданино, оправяй се сам, защото дори представителите на марката ти кола вдигат ръце и казват, че това не е техническа грешка!", споделя възмущението си пред Actualno.com Месечков.

Справка на екипа ни провери как стоят нещата в другите държави в Европа. В повечето европейски държави при подобен случай издават временен документ в най-близкото районно управление, който ти позволява да продължиш по пътя си, без извънредната ситуация да провали, в най-добрия случай, плановете ти. Има резон във въпросите "какво се случва ако превозваш болен човек или пък нямаш средства да си позволиш лукса автомобила ти да бъде качен на платформа. 

Питаме дали в случая не се оказва, че е по-добре да нарушиш закона и да продължиш пътя си, а не като съвестен гражданин да се обърнеш за съдействие към полицията? Очевидно ползва няма, напротив!

Обръщаме се с апел към отговорните власти - надяваме се подобни абсурди по българските пътища да предизвикат размисъл при евентуална следваща дискусия за промени в Закона за движение по пътищата. А до тогава - молете се да не изпадате в подобна ситуация или поне да имате повече кеш в себе си!

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес