Поредна порция вредни храни в училищата

2057
Поредна порция вредни храни в училищата
Снимка: Getty Images / Guliver

Прокуратурата отктри поредна порция нарушения на изискванията за храните, които се предлагат на децата в училище. Проверките този път са проведени в Западна България. Подсладени сокове, сандвичи със съмнителна кайма и продукти с опасни за здравето съставки са част от намерените вредни храни, предлагани в лавки и столове в училища в Благоевград, Видин, Враца, Монтана и София. Масово е констатирана и лоша хигиена на персонала, плесени в кухните и др.

В София са инспектирани над 200 обекта, предлагащи храни в детски градини и училища, в които са открити продукти, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене. Не се посочват конкретните артикули, нито в колко от обектите са намерени те.

Данък „вредни храни” вдига драстично цени и ще направи бедните по-бедни, смятат представители на индустрията

Предложеният от министъра на здравеопазването закон „Обществено здраве“ ще удари най-уязвимите части на населението и ще на...

Сред общите констатации са - липса на топла вода в конкретните обекти, незадоволителни сграден фонд и технологично оборудване, липса на изградена ефективна аспирация над всички топлинни уреди в кухненски блок, наличие на плесени и корозия по стените и съоръженията, съхранение на продукти без етикет и данни за вида на продукта, начина на съхранение и срока на годност. Съставени са предписания за незабавно спиране от продажба на непозволените храни и осигуряване на достатъчен брой хладилни съоръжения.

В Софийска област е установена още и нелегална търговия с напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки,в училища или в обекти в близост до тях. Отново не става ясно какви са били храните и какво е опасното им съдържание. Посочено е само, че "при констатирани нарушения са наложени административни наказания от съответния контролен орган", пише в. "Сега". 

В едно от училищата пък е установено разминаване при графика на доставките по схемата "Училищен плод" на държавен фонд "Земеделие" и реално извършените такива, заради което е образувана преписка за установяване на данни за извършено престъпление. Съставен е и акт за употреба на тютюневи изделия и присъствие на непълнолетни в един от обектите, като са наложени санкции спрямо физически и юридически лица.

19 са проверените хранителни обекта във Видин, разположени във или в близост до детски градини и училища. В 7 от тях са открити плодови сокове с подсладители, които по принцип са забранени, айран с добавена сол (също неразрешено) и принцеси с кайма, която не е произведена по утвърден стандарт "Стара планина".

Искат забрана за реклами на вредни храни

Да спрат рекламите на вредните храни, предложиха от Българската асоциация "Диабет" с писмо до здравния министър, съобщи БНР. Те настоя...

В Благоевград при 93 обекта, включени в проверката, нарушения са засечени в 9. От прокуратурата отново не посочват какви точно са нарушенията, но пък уточняват, че някои храни и напитки, които не съответстват на изискванията, са спрени от реализация.

В ясла във Враца е липсвала процедура за предлагане на храна, както и актуална система за самоконтрол, в Монтана пък са открити нередности, свързани със структурата и оборудването в обекти за хранене.

Actualno.com припомня, че инспекциите за безопасността на храните, предлагани в училища и детски градини, бяха разпоредени още през месец февруари тази година от Върховната административна прокуратура. В началото на юли тази година бяха изнесени данните от проверките в Североизточна България, които откриха некачествено сирене, кетчуп с консерванти, забранени безалкохолни напитки и други вредни храни. Подобно се оказва положението и в другата част на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com