Правителството предложи създаването на мегаагенцията за е-управление

3228
Правителството предложи създаването на мегаагенцията за е-управление
Снимка: iStock/Guliver

Създаване на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) и на Държавно предприятие „Единен системен оператор“, предвижда проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление. Законопроектът ще бъде предложен от кабинета на Народното събрание за одобрение, реши днес правителството.

Новата мегаагенция ще е първата структура със силни правомощия в областта на електронното управление и информационните и комуникационните технологии. Тя ще отговаря за стратегическото и бюджетното планиране на политиките за електронно управление, както и за развитието и поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. Тя ще има функции също така по поддържане на централизирани регистри за нуждите на електронното управление, развитие на информационни центрове, държавен частен облак и комуникационната мрежа на държавната администрация. ДАЕУ ще има правомощия и при изграждането и поддържането на споделена инфраструктура (споделени информационни ресурси на електронното управление), от която да се възползват всички държавни органи с цел постигане на икономия от мащаба, обясняват от Министерски съвет.

Държавно предприятие ще се грижи за административните електронни услуги към МВР

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова предлага създаването на Държавно предприятие "Административни и електронни услуги" (...

По думите на вицепремиера Румяна Бъчварова от септември агенцията за електронно управление трябва да започне работа от началото на 2016 г.

От своя страна държавно предприятие „Единен системен оператор“ ще разработва и ще интегрира електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии. То ще има право на делегирано управление на междуведомствени проекти, ще защитава информационната сигурност на приложените системи и електронните услуги.

Законопроектът има за цел да подобри съществуващата институционална рамка за електронното управление и да осигури по-висока степен на ефективност. Това ще стане чрез премахване на дублиращата инфраструктура и на системи в администрациите, осигуряване на ясни правила за допустимост на проектите за електронно управление, оптимизиране на съществуващите процеси в администрацията и въвеждане на принципни изисквания към изграждането на информационни системи.

Окончателният текст на законопроекта ще бъде оформен от вносителя.

Специална агенция ще се грижи за е-управлението

Концепция за създаване на държавна агенция "Електронно управление" обсъди на днешното си заседание Съветът за административната реформа...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com