Прецедент: Адвокат осъди държавата заради глоба от 30 лева

1565
Прецедент: Адвокат осъди държавата заради глоба от 30 лева
Снимка: Кристиан Гьошев

За първи път България беше осъдена да заплати обезщетение за това, че е бездействала и не е осигурила възможност чрез закон да бъде изпълнено решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Не може да обжалваш 30 лв. глоба

Става въпрос за решение по делото "Гьошев и други срещу България" от 21 юни 2018 г. По него един от жалбоподателите - известният пловдивски адвокат Кристиан Гьошев, осъди страната ни за това, че не му е дадена възможност да обжалва пред съд от съдебната ни система наложена му през 2011 г. глоба от 30 лв. от органи на МВР.

Още: Царят и сестра му вземат 1 635 875 евро от държавата, но може да трябва да ги върнат

А защо му е отказано? Тогава действащите норми на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) са ограничавали достъпа до съдебния контрол за глоби до 50 лв.

През 2012 г. Конституционният ни съд обяви за противоконституционна тази ограничаваща норма в ЗДвП. След решението на ЕСПЧ през 2018 г. Народното събрание не е приело закон, който да даде възможност на засегнатите и глобени тогава да обжалват пред български съд своите санкции.

След решението на ЕСПЧ Кристиан Гьошев иска прокуратурата да възобнови делото му, но получава няколко отказа с мотив, че в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) няма такава правна възможност, пише "Фрог Нюз".

Още: Избраха омбудсмана Диана Ковачева за съдия в Страсбург

Бездействие

През 2021 г. парламентът приема изменение на закона, чрез което след осъждане от ЕСПЧ пострадалият от нарушение на Европейската конвенция за защита правата на човека да има възможност да възобнови делото си. Но тъй като изменението на закона е ново, той не обхваща старите случаи - включително този на Гьошев. На практика, адвокатът се оказва "заключен" между двата текста на закона - стария и новия, и никога няма да успее да разбере нарушил ли е през 2011 г. ЗДвП, или не, понеже делото му няма да се гледа от съд по същество.

Български съд реши, че са нанесени вреди

Със свое решение от 19 февруари 2024 г. Софийският районен съд (с председател съдия Светлозар Димитров) му присъжда 1000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като отхвърля останалата претенция до поисканите от адвоката 6000 лв.

Гьошев обаче смята, че това обезщетение е твърде ниско и несправедливо. Той заяви, че ще го обжалва пред Софийския градски съд. Все пак адвокатът отбеляза, че решението е важно за правото в България. По думите му, че държавата (в лицето на Министерство на финансите) е осъдена за бездействие, говори, че правораздавателните органи все пак признават допуснатото нарушение, а страната ни ще понесе санкция.

Още: Съдът в Страсбург допусна жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

По това дело Кристиан Гьошев е бил представляван от колегата си адв. Андреан Славчев - специалист по човешките права и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Той е работил в съдружие с адв. Гинка Черничерска и адв. Станислава Латева - също специалисти в сферата на човешките права от Пловдив.

Славчев коментира, че с това дело се демонстрира нагледно как се упражнява вътрешноправно средство за защита срещу нарушение на Европейската конвенция за защита основните права.

Още: Две жени осъдиха България в Страсбург, защото държавата не признава брака им

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com