Предлагат Кодексът на труда да пази не само младите майки, но и бащите, бабите и дядовците

1514
Предлагат Кодексът на труда да пази не само младите майки, но и бащите, бабите и дядовците
Снимка: Thinkstock

Социалдемократите искат закон да пази работното място на родителите на децата до тригодишна възраст. Те са готови и със законопроект за това. В него е предвидено освен майките, закрилата да важи и за бащите. Мотивът е, че в повечето случаи именно те осигуряват основните средства за отглеждането на децата.

Предложението ще бъде внесено в парламента до месец, обяви в Хасково лидерът на "Социалдемократи" Елена Нонева. Тя призова към подкрепа на законопроекта политическите формации, предаде Стандарт нюз.

Майката и бащата да имат равни права и еднаква закрила на пазара на труда, заявиха социалдемократите.

Нонева обясни, че идеята е на младежката им организация. "През миналата година в България са се родили около 60 000 деца. Сега държавата по закон закриля бременните и майките на деца до 3-годишна възраст. Според нас бащите също трябва да имат това право, защото в повечето случаи те осигуряват икономическата сигурност при отглеждането на децата", заяви Нонева.

България е изключение: Предлага майчинство с дълга продължителност и високи обезщетения

Дългата продължителност на отпуската поради бременност и раждане у нас е сред изключенията в световната практика. Това се казва в анали...

Социалдемократите признаха, че има случаи, в които работодатели освобождават свои бременни служителки. В други случаи пък след като се върнели на работа от майчинство, ги принуждавали да подписват декларации без никаква правна стойност, че няма да ползват болнични или отпуск, придружени с молба за напускане при взаимно съгласие, ако това бъде нарушено.

Заради риска баща да остане на улицата при отглеждането на дете, от движението предлагат законопроект за допълнение на Кодекса на труда, който вече имал подкрепа от синдикатите.

За да се избегнат злоупотреби се предвижда майката да попълни декларация, че бащата живее със семейството.

Следващата стъпка ще е да се осигури закрила за бабите и дядовците, които не са пенсионери и се грижат за внуците си, защото родителите им работят в чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com