Предложение: По-ниска скорост на магистралата и по-солени глоби за нарушителите

6577
Предложение: По-ниска скорост на магистралата и по-солени глоби за нарушителите
Снимка: МВР

Сериозни промени в Закона за движението по пътищата публикува за обществено обсъждане МВР. Основен акцент в тях са голям брой рестрикции и увеличение на наказанията за ред нарушения. Общественото обсъждане по законопроекта ще приключи на 13 май 2022 година.

От МВР предлагат намаляване на максимално допустимата скорост по автомагистралите от 140 км/ч да стане 130 км/ч, за водачите, които са с категория "B". Според друга редакция на път, обозначен като автомагистрала или скоростен път със съответния пътен знак, е разрешено движението само на пътни превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч, към момента тя е 50 км/ч.

Как да обжалваме фиш за превишена скорост

Колко пъти сте се чудили как да обжалвате глоба? Без съмнение е обременително да получите уведомление и да откриете, че сте глобени за ...

В мотивите за измененията на скоростта се посочва, че след въвеждането на по-високите стойности и разширяването на автомагистралната мрежа в страната броят на загиналите по тези пътища като дял от всички загинали се увеличава от 3-5% на 9-10%. Също така се посочва, че всеобщата идея на Европа е за понижаване на максималните скорости по магистралите, като все повече държави ограничават скоростта на 120 и дори 100 км/ч.

Участниците в гонки да се готвят за тройни спрямо сегашния размер глоби и отнемане на правото да управляват автомобил в продължение на 3 години, предлагат също от МВР.

Друга промяна е определянето на максимално допустимите скорости за движение в населени, извън населени места и магистрали за различните категории МПС, каквито към момента са липсвали. Така например, по-маломощните мотоциклети от категории А1 и А2 няма да могат да се движат по магистрали и скоростни пътища, а по-мощните двуколесни ще могат да развиват максимум 100 км/ч. Интересно е, че се предлага максималната скорост на камионите и тировете по магистралите да се повиши на 100 км/ч от досегашните 90.

В предвидените промени на Закона за движение по пътищата се предвижда "повишаване на ефективността при изпълнение на наложените наказания". Изисква се - като условие за извършване на преглед за проверка на техническата изправност на пътно превозно средство - да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления, фишове и електронни фишове за нарушения на ЗДвП, извършени с представеното за преглед превозно средство. С други думи - освен платения данък, ще трябва да нямаме и неплатени глоби, за да минем технически преглед.

Полицията с нов хитър ход за спазване правилата на пътя

Екипи на полицията предприемат нестандартни действия, за да ограничат скоростта и да наложат спазване на правилата по магистрали и първ...

Друга идея също намира място в проектозакона – тол камерите по пътищата да могат да следят за средната скорост на превозните средства и да се използват като доказателства за налагане на глоби. Вносителите на предложението заявяват, че това може да стане чрез синхронизирани действия на КАТ и АПИ, които да бъдат регламентирани законово.

Сред останалите нововъведения влизат облекчаване на процедурите по дерегистрация на МПС поради различни ситуации, както и заявлението им по електронен път, по-бързото обжалване на актове и фишове, както и други промени. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com