Представители на Института за пътна безопасност се срещат с Гешев по казуса с Пролеша

3186
Представители на Института за пътна безопасност се срещат с Гешев по казуса с Пролеша
Снимка: БГНЕС

Днес от 14.30 часа експертите на Института по пътна безопасност заедно с представители на пострадалите хора ще се срещнат с главния прокурор Иван Гешев в „Съдебната палата“, съобщиха от организацията. Срещата ще е по казуса със село Пролеша, като от института обръщат внимание, че от страна на министър-председателя все още няма покана за решаване на създадения административен проблем. Експертите на института са разработили конкретно решение, което днес ще предложат на министър-председателя Гълъб Донев и на главния прокурор Иван Гешев. ОЩЕ: Твърдение на ИПБ: РДНСК излъгали под натиск, че камерата на пътя за Пролеша няма разрешително за строеж

„Повече от една година продължава политическата и експертна неспособност на българското правителство и парламент да решат проблемите на хиляди граждани с неправомерно наложените глоби за използването на републикански път I-8. Никой от управляващите и законодателната власт не отричат справедливите искания на хората от село Пролеша, но и никой не поема отговорността за решаване на проблема им", се посочва в становище на института.

Стана ясно, че организацията разполага с информация за мащаба на създадения проблем. За периода 2020-2022 година са установени със законно/незаконната камера град Божурище 90 000 броя нарушения. Събраните глоби са в размер на 881 000 лева.

"Това означава, че е невъзможно тази грешка да бъде решена от българския съд. Завеждането на 90 000 дела ще блокира дейността му за десетки години напред. Проблемът е създаден от Министерски съвет, тъй като е пропуснал да включи в свое Решение № 127 от 28 февруари 2020 г. обхвата на републикански път I-8 гр. Божурище. В момента МС се опитва да решава организационни проблеми със законодателни инициативи. Това е изключително порочна практика и показва неопитността на изпълнителната власт“, смятат от организацията.

От Института за пътна безопасност считат решението на Министерски съвет а непълно. „Искаме и проверка на строителните книжа и в случай, че установите нарушение да задължите компетентните органи да извършат съответните действия по премахване на незаконния строеж", настояват от института. ОЩЕ: Нанков: ДНСК се използва като бухалка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com