Природозащитници: Бойко, кажи си

3990
Природозащитници: Бойко, кажи си

Природозащитници настояват премиерът Бойко Борисов да обяви кой стои зад офшорната фирма "Витоша ски", която притежава почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша.

Част от съоръженията бяха приватизирани от общината, когато министър-председателят беше кмет на София. Защитниците на природата смятат, че така премиерът Бойко Борисов ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите.

Предполага се, че промените в Закона за горите ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси. Според противниците на промяната в закона, ще се предоставя държавна гора за частни строежи и ще се позволи изсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка. Не е отхвърлена възможността това да става без конкурс, на нереални и не пазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори. Природозащитници смятат, че ще се застроява на териториите на най-ценните български гори, по планините, включително в природните паркове.

Във връзка с промените на закона за горите Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" очаква Комисията за конфликт на интереси и Комисията за борба с корупцията да проверят заместник-председателя на Комисията по земеделие и гори Емил Димитров.

Според природозащитниците Емил Димитров е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава, заради частни интереси.

Също така депутатът е внесъл и е гласувал за предложение за промени в Закона за горите, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди. Емил Димитров е внесъл и е гласувал и в полза на текстове, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства.

Днес вечерта Коалицията "За да остане природа в България" ще проведе протестно шествие срещу промените в Закона за горите. Участниците ще се съберат на пл. "Света Неделя" от 18,30 ч. и ще тръгнат към парламента.

Редактор: Диана Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com