X
 
 

Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено положение

879 0
Проблеми с боклука могат да изправят редица градове пред бедствено положение
Общини в Пазарджик и Благоевград може да обявят бедствено положение. Причината е, че всички стари сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, трябва да затворят в началото на годината.

Такса смет се очертава хем по-висока, хем с повече бюрокрация

По-малко от година ще има всеки собственик на жилище, за да декларира колко души обитават съответния имот. Това трябва да стане до 30 ю...

От 1 януари Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград ще останат без сметища.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов обясни, че от новата година боклукът ще се транспортира в съседни общини. 10% от депата в Сандански и Разлог се освобождават, за да покрият нуждите им. „В края на януари започваме да сторим ново депо на стойност 23 млн. лв., което има срок на изпълнение 233 дни”, обясни градоначалникът.

Извозването до близките депа ще създаде проблеми на почистващите фирми. По думите на управителя на компанията за сметосъбиране Васил Бачев ще се правят по-малко курсове с автомобилите и ще е по-скъпо.

Общинският съветник Калоян Ханджийски поиска оставката на кмета и заяви, че неизграждането на депото навреме ще струва 3 млн. лв.

Бизнесът иска таксата смет да се определя според количеството отпадъци

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса „смет” според количеството на изхвърлените отпадъци обсъ...

Кметът беше категоричен, че е направено всичко възможно, но обжалване от „псевдозелени” е забавило процедурата за ново депо.

Камбитов обеща, че няма да се вдига таксата за смет и няма и да има затрупани с боклук кофи. Той допълни, че ще поиска държавата да помогне с част от извънредните разходи, които ще възникнат, предаде бтв.

„Компромиси не могат да се направят, тъй като имаме една осъдителна присъда от Европейския съд, като е постигнат компромис от ЕК и нашето правителство последната дата за експлоатация на старите депа да бъде 31 декември 2017 г. След това, ако продължат да се експлоатират старите депа съдът ще ни постанови имуществена санкция предполагам в голям размер”, посочи Ангел Георгиев, директор на РИОСВ- Благоевград.

В Пазарджик депо за смет има, но не може да заработи в законни срокове. Обжалването на процедурата по избор на фирма, която да оперира депото бави старта на експлоатацията му и заплашва чистотата на града.

Продължава делото срещу завода за боклук в София

На 20 април ще се състои трето заседание по делото, инициирано по жалба на загрижени жители на квартал ТЕЦ-София срещу новия подробен у...

Днес общинарите ще вземат решение да се отвори депото на свикания кризисен щаб, за да не останат 9 общини без сметище.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...